1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Vägevad noored loovad digilahendusi poodide kaubavaliku ja sporditulemuste võrdlemiseks
Vägevad noored loovad digilahendusi poodide kaubavaliku ja sporditulemuste võrdlemiseks

Vägevad noored loovad digilahendusi poodide kaubavaliku ja sporditulemuste võrdlemiseks

Kolmandat aastat toimuvas kutsekoolinoorte koolitusprogrammis Samsung Digi Pass asub võidu digilahendusi looma kümme 14-20-aastaste noorte meeskonda õppeasutustest üle Eesti, kaks neist Võrumaalt.

Vasakult paremale: Võrumaa Kutsehariduskeskuse meeskond „Võrukad“: Alex Zernov, Martin Sööt ja Christofer-Lemo Lea. Fotod: Magnus Heinmets

Võrumaa Kutsehariduskeskuse IT-eriala õpilased soovivad veebruariks välja tulla rakendustega, kus võrrelda Eestiga seotud spordimängude tulemusi ning poodide kaubavalikut.

Meeskonda „Võrukad“ kuulub kolm 17-aastast noormeest, Christofer-Lemo Lea, Alex Zernov ja Martin Sööt. Võrumaa Kutsehariduskeskuse IT-süsteemide nooremspetsialistid soovivad luua spordirakenduse, kust saab reaalajas vaadata Eestiga seotud mängude tulemusi.

„Hetkel saab vaadata tulemusi näiteks Eesti Jalgpalli Liidu veebilehel, aga oleks palju lihtsam, kui saaksid võtta rakenduse lahti ja näha kohe oma lemmiktiimi tulemust. Muidugi tahaksime ka võtta kõrvale muid alasid kui ainult jalgpall. Näiteks korvpall, võrkpall, käsipall,“ kirjeldas võistlusideed meeskonna juht Martin Sööt.

„Võrukate“ teine liige Christofer-Lemo Lea on enda sõnul tipptasemel arvutikasutaja: teeb ise veebilehti, tegeleb digiloominguga ja haldab veebikeskkondi.

Samsung Digi Pass programmiga liitus ta seepärast, et soovis veel digioskusi juurde õppida, näiteks Linuxi operatsioonisüsteemi kohta. „Nutiseadmed mõjutavad oluliselt igapäevaelu ja tulevikus IT-erialal töötamist. Kui ma saaksin kõik oma asjad igal pool ära teha ainult enda nutitelefonist, siis oleks päris mugav ringi liikuda, ilma et peaks kogu aeg arvuti taga istuma,“ lausus Lea.

Kolmas „Võrukas“, Alex Zernov soovib digipädevustest juurde õppida eelkõige just projektijuhtimist, kuidas luua palju sujuvamat tiimitööd ja kuidas seda juhtida, kuna kõik need oskused on tema sõnul tööjõuturul väga hinnatud.

Poodlemine kergemaks

Võrumaa Kutsehariduskeskuse teine esindusmeeskond kannab nime „Puuduv lüli“. 18-aastane Mario Käis, 17-aastane Kristjan Leonov ja 17-aastane Timo Lillmaa õpivad samuti IT-erialal ning soovivad luua rakendust, kus võrrelda poodide kaubavalikut.

„Tänapäeval on raske leida kõige paremat pakkumist läbi reklaamide, kuna neid on nii palju ja kokkuvõtet oleks raske teostada. Meie idee oleks luua rakendus, millega on võimalik vaadata lähimate või kaugemate poodide sisu ning võrrelda kaupade hindu,“ kirjeldas meeskonna juht Käis.

„Selle rakenduse põhimõte on olla poodide nimekiri ning hinnakiri, mis teeks šoppamist veidikene kergemaks, kuid sellele saaks ka potentsiaalselt lisada uusi funktsioone. Näiteks läheb ema poodi ning annab läbi rakenduse sellest perele teada, et teistel oleks võimalus nimekirja soove lisada,“ lisas ta.

Praktilised digioskused hinnas

Samsung Electronicsi Digi Pass programmi juht Baltikumis Egle Tamelyte tõi välja, et Eestis finaali valitud kümme digiideed aitavad lahendada elulisi probleeme ja mentorid julgustavad noori ka tulevikus oma äriplaani ellu viima.

„Järgmisena ongi novembri lõpus noori ees ootamas veebiseanss mentoriga – meeskonnatöö, ideede väljatöötamise ja probleemide lahendamise koolitus, kus kirja pandud mõtet koos tehnoloogiavaldkonna spetsialistiga päriselt arendama hakata. Projekti lõpus saavad kõik osalejad ka digitaalse passi, mis näitab tööandjatele omandatud vajalikke digitaalseid ja sotsiaalseid oskused,“ ütles Tamelyte.

Samsung Digi Pass programmi esimesed koolituspäevad toimusid 26. ja 27. oktoobril Tallinna Ülikoolis, kus osalejad läbisid digitaalsete oskuste testi ning said ülevaate prototüüpimisest kuni nutiseadmete eripärani. Programmi lõpuüritus toimub 13. veebruaril 2019, kus meeskonnad esitavad oma projekti žüriile ja kuulutatakse välja võitja.

Samsung Digi Pass koolitusprogrammis töötavad kutsekooliõpilased mentorite toel oktoobrist veebruarini enda valitud tarkvaradisaini projektidega, omandades tööturul vajalikke digioskuseid. Võistlustulle asuvad nii tulevased tarkvaraarendajad, multimeedia spetsialistid, tööstusinformaatikud, juuksurid, metsurid, laotöötajad kui ka koka eriala õpilased.

Oma kolmeliikmeliste meeskondadega on kutsekoolinoorte digipädevuste koolitusprogrammis väljas Luua Metsanduskool ning Järvamaa ja Tartu Kutsehariduskeskus. Kaks võistkonda on osalemas nii Kehtna kui Võrumaa Kutsehariduskeskusest ning kolm meeskonda Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusest.

Head Uudised GoodNews