1. Avaleht
  2. Toode
  3. VIDEOINTERVJUU! Veinibaar Rosin saates Suvemiks: Tee üks hea tegu ja naudi õlut!
VIDEOINTERVJUU! Veinibaar Rosin saates Suvemiks: Tee üks hea tegu ja naudi õlut!

VIDEOINTERVJUU! Veinibaar Rosin saates Suvemiks: Tee üks hea tegu ja naudi õlut!

1Käimasoleva Õllesummeri taustal on hea teada saada, mida põnevat ja uut meie turul sortimendi poolest ringi liigub. On mitmesuguseid firmamärke, mis on nii- ja naasugused. Valik on väga lai. Üldjuhul oleme konservatiivsete eestlastena kindla peal väljas ja valime midagi niisugust, mille maitseelamuses oleme juba veendunud ega pea pettuma. Tihtilugu ei tule selle pealegi, et vaadata ringi täiesti teadliku pilguga, mida erilist ja vähemlevinut lettidelt leida võib.

Suurtel simmanitel ja rahvaüritustel lastakse vaatidest ja kraani kaudu ohtralt kuldset märjukest voolata – ülevas meeleolus, igapäevatöö küüsist pääsenud, rahvas tarbib ja hullub nõrkemiseni.

On kvaliteete ning veel terve rida muidki põhjuseid, mille kaudu petta saada ei ole võimalik ja saates Suvemiks olid külas Servaali Estonia OÜ HoReCa müügijuht Raina Vaarmaa koos Tallinna Lennujaama gurmaanidele mõeldud veinibaari Rosin omaniku Kristi Oleskiga, kel on meilegi üht-teist head edasi öelda.

Chimayon on midagi sellist, mis pole lihtsalt üks õlu, vaid seda toodavad mungad. Kas vastab tõele?

Raina: See vastab täiesti tõele. Mungad toodavad seda juba pea 300 aastat ning kõige olulisem on siinjuures veel see, et kui ostad pudeli, panustad seeläbi ka heategevusse. Tootmine käib väikeses, umbes 5000 elanikuga, Chimay linnas, Belgias.

See on siis nagu Rapla?

2Raina: Umbes selline jah. 95% saadavast kasumist läheb heategevusse ja lisaks sain läbi erinevate allikate sellise info, et käesoleva aasta projekti raames investeeritakse tulu Aafrika ja India pinnasest puhta joogivee väljapumpamisse. Täna võib seega öelda nii, et näiteks kui sina lähed kuhugi poodi või baari, kus müüakse Chimay õlut, võtad pudeli või klaasikese, siis üks väike India laps saab kustutatud oma joogijanu.

Olen palju kuulnud ja näinud, ka käinud ning isegi pudelite pealt lugenud, et aastakäik on näiteks 2010. Kui kaua see õlu üldse säilib?

Raina: Tegemist on väga eriliste õlledega, sest nad, nagu ka veinid, lähevad seistes järjest paremaks. Näiteks täna kaasa võetud suur 3-liitrine pudel võib keldris seista vabalt 20 aastat. Kaks kuud tagasi käisime ise proovimas Chimay Blue’t ja avastasime, kuidas see varieeruda võib. Kohati võib muutuda isegi veidi konjakilaadseks. See on elav õlu, mida fermenteeritakse pudelis teist korda ja on superhea.

Miskipärast mõjub jutt munkadest tootele väga usaldusväärselt. Munga elu, no mis see siis on – tsölibaat ja kõik muu sinna juurde. Kuskilt peab ju selle rõõmu enesele ammutama ja see peab olema ehe. Selge ju, et mingisugust rämpsu sedaviisi tootma ei hakka.

Raina: Loomulikult. Ega munkadel peresid ja naisi ei ole. Midagi tuleb oma rõõmuks teha. Miks siis mitte valmistada väga hästi lõhnavat ja maitsvat õlut heal eesmärgil?

Nad teevad seda juba pikka aega. Kas ka edukalt?

Raina: Väga edukalt. Põhimõtteliselt on ju Chimay linn väga vaene, kuid mungad on kõige rikkamad mehed seal üldse. Kuidas mungaks minna? Jätad pere, võtad pangaarve ja kingid selle kloostrile ning töötad viis aastat tsölibaadis. Pärast viit aastat vaatad, kas pere veel suhtleb sinuga või sina nendega, aga niisugune on reegel.

Meil Rosin vist ka pakub seda?

3Kristi: Jah, Tallinna Lennujaama veinibaar Rosin on toonud selle oma pakutavasse väljapanekusse.

Kas kundele on näkku ka kirjutatud, et tuleb Chimay järgi?

Kristi: Ütleme nii, et meie valik on väga suur ja õllesortiment ka väga lai. Iseenesest need, kel on väga peened maitsed, armastavad seda õlut küll väga.

Tuleb teadlikult kohale ja küsibki ekstra seda?

Kristi: Just.

Selle margi valik on väga erinev. Reeglina arvatakse õlu olevat vaid üks jook, mida lodinal juua ega ole vaja midagi peale hammustada. Need on ju veidi kangemad?

Kristi: Need on tõepoolest kangemad ning mõeldud nautimiseks. Näiteks võetakse mõne toidu juurde. Kuna need on natuke kangemad, kui tavapäraselt muu sortiment, siis selle puhul piisabki täiesti pudelist.

Mis on selle õlu edu saladus? Ongi see eksklusiivsus või tegelik protsess või on nad ikkagi marketingi alal tugevad?

Raina: Need on tegelikult ju väga maitsvad ja head. Kui kangust ära märkida, siis Chimay Blue, Red, White on 7,8 ja 9 kraadi, kuid 2 aastat tagasi hakkasid nad tootma õlut kangusega 4,8 kraadi.

See on juba niiöelda lodinal joomiseks?

Raina: kaks-kolm tükki saaks juba võtta küll …

Kas see oli turunõudmine?

Raina: Kusjuures oligi, kuna klientuur on juba väga püsiv ja soovis võtta natuke rohkem, kasvõi lõuna kõrvale ning sündiski Chimay Gold. Selles on kõvasti igasuguseid puuviljamaitseid, nt aprikoos, ja lõhnu. Proovige ära!

Head Uudised GoodNews