1. Avaleht
  2. Majandus
  3. 10 nõuannet professionaalselt arendajalt, mida on oluline uue tarkvara arendamisel jälgida
10 nõuannet professionaalselt arendajalt, mida on oluline uue tarkvara arendamisel jälgida

10 nõuannet professionaalselt arendajalt, mida on oluline uue tarkvara arendamisel jälgida

Gert Stahl
Fotod: Kalev Lilleorg

Mida on oluline jälgida uue tarkvara arendamisel, samal ajal kui iga päev tekib juurde sadu või tuhandeid uusi lahendusi, mis üksteisele nutikuse ja kliendimugavuse osas aina tihedamat konkurentsi pakuvad? Soovitusi jagab tehisintelligentset fondijuhti arendava Investorise’i tehnoloogiajuht Gert Stahl.

Kogemused mitmes kiiresti kasvanud ettevõtmises nii kodumaal kui piiri taga on toonud Investorise tehisintellekti arendavasse tiimi väärt õppetunde sellest, mida uut tarkvara arendama ja pakkuma asudes kindlasti arvesse tuleks võtta. Nende sammude jälgimine on tulnud eeskätt meile endile kasuks, et ennetada võimalikke vigu ja kõrvalekaldeid ning leida võimalusi, kuidas töö sujuma panna ja tulemusele rohkem väärtust lisada.

1. Selgita välja probleem, mis vajab lahendamist

Täna teab juba iga kiirendis ja inkubaatoris osalev tarkvaratiim, et võidukas lahendus on see, mis aitab leida lahenduse ühiskonnas tekkinud probleemile või tõrkele. Kui järjekord on vastupidine ja esmalt tekib hoopis lahendus, siis mõtle, kes seda vajab ja mis probleemi see lahendab. Kui aga lahendust soovib konkreetne klient või muu osapool, siis arutage koos probleemi sisu üle, et veenduda mures, millele lahendust otsitakse. Näiteks Investorise´i panime käima sest nägime koos investoritega kasutamata võimalusi USA suurlinnade rendikorteritesse investeerimisel. Otsustasime luua institutsionaalsetele investoritele tehisintellektil põhineva uudse lahenduse, mis seda võimalust pakuks.

2. Uuri tausta ja teisi sarnaseid lahendusi

Täna on keeruline välja tulla uue tehnoloogiaga, mille peale keegi teine juba mõelnud pole. Seega on taustauuringul ja analüüsil eriti oluline roll. Nii võtsime ka Investorise tiimiga ette mitmed edukad investeerimisfondid, nagu näiteks Blackstone, ja tegime korraliku analüüsi nende tehnoloogia ja lahenduste osas, enne kui asusime oma tehisintellekti välja arendama. Nii saime õppida juba tehtud vigadest ja ennetada tekkivaid probleeme, leida kasutamata võimalusi ja lisalahendusi ning tagada sujuvamalt toimiv tulemus.

3. Sea eesmärgid ja ole ambitsioonikas

Ideest töötava lahenduseni saab jõuda vaid siis, kui eesmärk on selge ja inspireeriv. Selleks sobib kõik, mis töötab – kiirem, efektiivsem ja soodsam lahendus või hoopis uudne lähenemine senisele probleemile. Oluline on säilitada ambitsioon, mis aitab ületada ka protsessi jooksul tekkivad keerulisemad perioodid. Meie oleme seadnud eesmärgiks raputada maailma kinnisvaraturgu ja vallutada 3 triljoni dollari suurune Ameerika erakinnisvaraturg, mis on täna vähemalt 50 aastat ajast maha jäänud.

4. Valitud tehnoloogia peab olema jätkusuutlik

Lisaks lahenduse äristrateegiale tasub arendamise seisukohast veenduda, et ka lahenduse tehnoloogia on pikemas perspektiivis jätkusuutlik. Kindlasti tasuks mõelda pikalt ette, et ennetada süsteemi võimalikku ümberehitust ja sellega kaasnevat raha ja aja kadu. Oma meeskonnaga oleme juba pikemat aega tegelenud suurandmete ja masinõppe koostöö analüüsimisega ning ehitanud selle põhjal tehnoloogia, mille uuenduslikkus pakub turul konkurentsi ja arvestab muutustega masinõppes ka järgmise kümnendi jooksul.

Gert Stahl

5. Kalkuleeri riske, aga ära karda ebaõnnestuda

Koos lennukate ideedega tuleks lennukalt kaardistada ka kõikvõimalikud riskid, mis varasemaid lahendusi analüüsides ja teiste õppetundidest õppides silma jäävad. Samas ei tohiks arendusprotsess selle taha seisma jääda – tuleks leida lahendused või alternatiivid, millega riskidest hoolimata edasi liikuda. Kui hirm ebaõnnestumise ees muutub liiga suureks, tasub ambitsioonid ja eesmärgid üle vaadata ning vajadusel neid uuendada.

6. Kaasa mentoreid ja õpi parimatelt

Uue lahenduse oluliseks edufaktoriks on tugevad mentorid, kellelt nõu küsida. Investorise´i arendamisel suhtleme igapäevaselt Airbnb endise andmeteaduse direktori Riley Newmani ja Ladina-Ameerika turgude juhi Stefan Schimenesiga, kes meiega oma kogemusi jagavad ja suuremat pilti aitavad näha. Need õppetunnid kanname üle oma käesolevatesse projektidesse ja liigume hoopis kiiremini edasi, sest ei pea kõiki vigu ise läbi tegema. Oma valdkonna tipptegijate lugusid on täna üsna kerge leida. Oluline on neist õppida – tuleb vaid teha taustatööd ja julgelt abi küsida.

7. Kasutajamugavus on A ja O

Lahenduse disain ja kasutusmugavus  on täna võtmetegurid, mis määravad edu võimalikkuse. Kui tegemist on lahendusega, millega lõppkasutaja otseselt ise kokku ei puutu – nagu näiteks tehisintelligentne fondijuht – siis sellest hoolimata on lahenduse toimimise protsessi arusaadavus investori jaoks oluline. Ehk et kuigi valemid ja algoritmid võivad olla Investorise´i lõppkasutaja jaoks arusaamatud, peab ta kokkuvõttes mõistma, et parimaid kortereid jahtiv tehisintelligentne fondijuht on seadistatud meie arendajate poolt nii, et kinnisvara suudaks täita korterite väljaüürimisel investoritele pakutavaks tootluseks vajalikke kõrgeimaid kriteeriume. Kui lahendus jääb ebaselgeks või selle kasutamine on lõppkasutaja jaoks ebamugav, ei ole tehtud tööst paraku kellelegi kasu.

8. Võta aega testimiseks

Kuigi iga päev tekivad turule konkureerivad lahendused, tuleb olla kannatlik ja mitte välja tulla pooliku lahendusega. Kindlasti on mõistlik veenduda, et arendus on erinevate osapoolte poolt testitud ja võimalikud vead eemaldatud. Kui tagasisidet on vaja suuremalt auditooriumilt, tuleb välja öelda, et tegemist on arendusfaasis lahendusega. Pooliku tehnoloogia negatiivne kasutuskogemus võib paraku tuua endaga kaasa maine, mis vähendab nii käesoleva lahenduse kui ka teiste sarnaste lahenduste usaldusväärsust.

9. Hoia varuks plaan B

Mis saab siis, kui lahendus on justkui valmis, aga testimine toob välja ootamatud vead? Või kui konkurent tuleb turule täpselt sama lahendusega vaid mõned päevad enne sinu lahenduse lansseerimist? Selleks tasuks juba arendamise käigus hoida silmas plaan B – kas siis näiteks alternatiivse ülesehitusega süsteemi, disaini või väärtuspakkumise osas.

10. Hea lahendus uueneb pidevalt

Kui selgub, et lahendus sai valmis ning võeti sihtrühma poolt positiivselt vastu, ei tähenda see kindlasti projekti lõppu. Selleks, et tihedas tarkvaratehnoloogia konkurentsis ellu jääda, tuleb jätkata lahenduse arendamist – võtta arvesse kasutajakogemust, parandusettepanekuid, muutusi turul ja võimalusi täiendava väärtuse loomiseks. Näiteks kui täna suudab Investorise´i fondijuht valida miljonite korterite seast algoritmide abil välja parimad, siis kinnisvara soetamise protsess toimub veel “käsitsi” ja personaalsete kohtumiste teel. Aga juba käib intensiivne töö selle nimel, et ka see protsess automatiseerida ja tagada, et iseseisvalt tegutsev tehisfondijuht vaid soovitud kriteeriumitele vastavaid tehinguid sõlmiks.

Tehnoloogia arendamisega seotud nõuandeid jagas maailma kinnisvaraturgu raputava tehisintelligentse tehnoloogia arendaja Investorise, mis pakub võimalusi osaleda tulevikutehnoloogia arendamisel ja rakendamisel.

Head Uudised GoodNews