1. Avaleht
  2. Majandus
  3. 100 000 KASUTAJAT! Eestis on nüüd 100 000 mobiil-ID kasutajat
100 000 KASUTAJAT! Eestis on nüüd 100 000 mobiil-ID kasutajat

100 000 KASUTAJAT! Eestis on nüüd 100 000 mobiil-ID kasutajat

mobiil-idSel nädalavahetusel täitus Eestis 100 000 mobiil-ID teenuse kasutajat, mis tähendab, et nüüd kasutab iga 13. eestlane digitaalset isikutunnistust mobiiltelefonis.

Tele2 tootedirektori Katrin Aroni sõnul on seitsme kuuga Eestisse lisandunud 25 000 mobiil-ID kasutajat, mida võib pidada tõeliseks rekordiks.

„Mobiil-ID-ga liitumisele andis tohutu tõuke teenuse riigilõivu kaotamine kevadel. Kõik mobiilioperaatorid loobusid 10-eurose riigilõivu küsimisest ning ajatasid selle väikeste osadena mobiil-ID teenuse igakuise tavapärase kuutasu juurde, mis tõi esindustesse tõelise liituda soovijate järjekorra,“ rõõmustas Aron, kelle sõnul aktiveeriti Eestis ainuüksi märtsikuus 7800 uut mobiil-ID-d, mida on võrreldes eelnevate kuudega ligi kaks korda rohkem.

Aroni sõnul on mobiil-ID ainus turvalise identifitseerimisvahend nutiseadmes, mis võimaldab teha nutiseadmes pangatoiminguid, kasutada erinevaid teenuskeskkondi ja dokumente digiallkirjastada.

„Ent nagu iga uue tehnoloogia puhul, võtab uue digilahenduse jõudmine tehnoloogiateadlikumate klientide seast laiatarbekasutusse aega aastaid. Uus digitaalne või mobiilne lahendus peab läbima mitmeid kasutajasõbralikkust tõstvaid uuendusi, enne kui tavainimesed selle lõplikult omaks võtavad,“ tõdes Aron. „Nüüd, mil mobiil-ID on jõudnud iga 13. eestlase nutiseadmesse, võib öelda, et mobiil-ID kasutatavus on saavutanud murrangulise populaarsuse ning eestlased on selle mugava digiteenuse täielikult omaks võtnud.“

Mullu tehti Eestis mobiil-ID vahendusel 2,7 miljonit tehingut kuus. Aron prognoosib, et selle aasta tulemus ulatub juba 5 miljoni toiminguni kuus.

2015. aastal kasvas mobiil-ID kasutajate hulk Eestis 40 protsendi võrra, ületades tänavu jaanuaris 75 000 kasutaja piiri.

Mobiil-ID-d propageeriv Sertifitseerimiskeskuse, Riigi Infosüsteemi Ameti, mobiilioperaatorite ja suurpankade vahel sõlmitud koostöölepe Nutikaitse 2017 on seadnud eesmärgiks, et 2017. aasta lõpuks kasutab mobiil-ID-d Eestis elektrooniliseks isikutuvastuseks ja digiallkirjastamiseks vähemalt 300 000 inimest.

Head Uudised GoodNews