1. Avaleht
  2. Äri
  3. 2020. aasta tõi Baltikumis rohkem ettevõtete ühinemisi
2020. aasta tõi Baltikumis rohkem ettevõtete ühinemisi

2020. aasta tõi Baltikumis rohkem ettevõtete ühinemisi

Baltikumis toimus mullu 70 suuremat ettevõtete ühinemis- või ostutehingut kokku ligi 1,2 miljardi euro väärtuses. Võrreldes 2019. aastaga on tehinguaktiivsus veidi isegi kasvanud.

“Üllatuslikult on Baltikumi tehinguturg olnud pandeemiale justkui immuunne,” märkis Ellex Raidla partner Sven Papp. “Seda, et Baltikum on kriisides teistest piirkondadest vastupidavam, on näidanud ka eelnevad aastakümned. Kindlasti mängivad siin rolli valdkonnad, kus siinsed ettevõtted aktiivsemad on – näiteks IT. Digitaliseerumisele andis viimane kriis veelgi hoogu juurde ja see kannustab ka siinset tehinguturgu.”

Turud said esimese üllatuse aasta alguses, kui keegi ei teadnud, mis juhtuma hakkab. “Paari kuu pärast teatasid valitsused toetusprogrammist, pangad maksepuhkustest ja täiendavatest meetmetest ning pilt hakkas selginema. Toetus andis ettevõtlusele võimaluse tulla esimestest raskustest hõlpsamini läbi ning suve alguses hakkasime nägema ka tehinguturu elavnemist. Sel aastal eeldame veelgi suuremat aktiivsust, kapital on valmis ja kui vaktsineerimisprogrammid on täies mahus tööle hakanud, võib oodata ehk isegi teatud tehingutebuumi,” sõnas Papp.

Tehnoloogia, meedia ja telekommunikatsioon on jätkuvalt piirkonna tehinguveduriteks. 2019/20 kuulusid sellele sektorile 20% kõikidest Baltikumi tehingutest, 3% võrra enam kui ajavahemikus 2017/18. Tehingute väärtusest kuulus sektorile 31%, aastaseks tõusuks oli seejuures lausa 9%. Ühtlasi saab nende hulka lugeda kolm Baltikumi kuuest suurimast tehingust möödunud aastal, kaasa arvatud mahult teisele ja kolmandale kohale asetunud tehingud ning tipp-14 kuuluvad täiendavad kolm tehingut. Aasta suurimas tehingus omandas Läti riik 250 miljoni euroga 10,95% osaluse Air Balticus.

Erakapitali (PE) aktiivsus Baltikumi riikides oli samuti mullu kerges tõusus, seejuures kasvasid suuremate PE ettevõtete tehingumahud 283 miljonilt eurolt 301 miljoni euroni. Rahvusvaheliste PE ettevõtete huvi siinsete kasumlike ettevõtete vastu on jätkuvalt tõusutrendis, nagu ka kohalike fondide aktiivsus. See omakorda suurendab pikaajalise kasvu võimalusi piirkonnas tänu täiendavate investeeringute juurdevoolule.

Ellex Baltic M&A Monitori ja Mergermarketi ülevaatest selgub, et Euroopa tehinguturu mahud langesid aastaga 17% kokku 6789 tehinguni. See rõhutab Baltikumi piirkonna vastupidavust.

Head Uudised GoodNews