1. Avaleht
  2. Äri
  3. 322 MILJONIT EUROT I Suurima käibega Eesti iduettevõte oli mullu Bolt
322 MILJONIT EUROT I Suurima käibega Eesti iduettevõte oli mullu Bolt

322 MILJONIT EUROT I Suurima käibega Eesti iduettevõte oli mullu Bolt

Eesti iduettevõtete koondkäive moodustas möödunud aastal 782 miljonit eurot, kasvades aastaga 43%.

Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul oli möödunud aasta Eesti iduettevõtete jaoks erakordne. “Möödunud aastal kaasasid Eesti iduettevõtted rekordmahus investeeringuid, kokku üle 440 miljoni euro ning kasvas ka investeeringuid kaasanud iduettevõtete arv. Kohalike iduettevõtete küpsust ja atraktiivsust tõestas ilmekalt ka seitsme ettevõtte müük, kus silma paistab Pipedrive, kellest sai Eesti uus ükssarvik ehk ettevõtte, mille väärtus ületab investorite silmis miljard dollarit. Ka vaatamata koroonakriisist tingitud tagasilöökidele kasvatasid Eesti idusektori ettevõtted käivet 782 miljoni euroni, maksid riigile rekordmahus tööjõumakse ja jätkasid uute töökohtade loomist. Need on numbrid ja faktid, mis tõestavad ilmekalt meie kohalike iduettevõtete väärtust, potentsiaali ning olulisust riigi majanduses,” iseloomustas Peeterson möödunud aastat Eesti idusektoris.

Startup Estonia andmebaasi andmetel tegutses Eestis möödunud aasta lõpu seisuga 1110 iduettevõtet ehk 2020. aastal sai asutatud 103 uut iduettevõtet. Suurimad valdkonnad, kus tegutsevad Eesti iduettevõtted, on finantstehnoloogia (tööjõumaksud 28,6 miljonit eurot), äritarkvara ja teenused (18,5 miljonit eurot) ning transport ja logistika (17 miljonit eurot). Suurima käibega iduettevõtted olid möödunud aastal Bolt (322 miljonit eurot), Pipedrive (47,1 miljonit eurot), Adcash (27,5 miljonit eurot), Paxful (15,5 miljonit eurot) ja Viseven (15,3 miljonit eurot).

Vaatamata keerulisele olukorrale kogu maailmas suutsid Eesti iduettevõtted säilitada töökohad ja kasvatada sektoris hõivatud töötajate arvu. 2020. aastal kasvas töötajate arv Eesti iduettevõtetes 4%, möödunud aasta lõpu seisuga töötas Eesti iduettevõtetes kokku 6072 inimest.

“Kui vaadata numbreid, siis tundub, et värbamiste tempo on aeglustunud, kuid selle põhjuseks ei ole koroonaviirus, vaid hoopis fakt, et mitmed Eesti iduettevõtted on saanud 11-aastaseks, mis tähendab, et need ei kajastu enam Startup Estonia statistikas. Samuti mõjutavad aastatulemust ka aasta jooksul toimunud ettevõtete müügid,” täpsustas Peeterson.

Startup Estonia juht rõhutas, et vaatamata globaalsele koroonakriisile suutsid Eesti iduettevõtted säilitada töökohti ning kui kevadel oli näha koondamisi, siis juba 3. kvartalis hakkas töötajate arv sektoris taas kasvama. Töötajate arvu on jõudsalt kasvatanud Bolt (+185 töötajat), Paxful (+52 töötajat), Transferwise (+36 töötajat), Ampler Bike (+32 töötajat) ja Comodule (+28 töötajat).

Eesti idusektori suurimad tööandjad olid möödunud aasta lõpu seisuga Transferwise (929 töötajat), Bolt (684 töötajat), Veriff (230 töötajat), Paxful (158 töötajat) ja Starship Technologies (130 töötajat).

Tööjõumakse tasuti 2020. aastal kokku 97 miljonit eurot ehk 24% enam võrreldes aasta varasemaga. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid Transferwise (14 miljonit eurot), Bolt (11,2 miljonit eurot), Pipedrive (7,2 miljonit eurot, kuid seoses ettevõtte müügiga 4. kvartalis on arvesse võetud 1.-3. kvartali tulemused), Veriff (4 miljonit eurot) ja Paxful (3,8 miljonit eurot).

Eesti iduettevõtted kaasasid möödunud aastal kokku rekordilised 440,8 miljonit eurot investeeringuid. Kasvanud on ka investeeringuid kaasanud iduettevõtete arv – 76 iduettevõtet olid investorite leidmisel edukad (aasta varem 73), sh 30 tehingut olid suuruses miljon eurot või enam.

Suurima investeeringu on kaasanud taas Bolt (250 miljonit eurot), sellele järgnevad Monese (55,4 miljonit eurot), Skeleton Technologies (41,3 miljonit eurot), Veriff (14 miljonit eurot), Range Force (13,6 miljonit eurot).

2020. aastal jõudis eduka müügi ehk exit’ini seitse Eesti iduettevõtet. Suurimaks tehinguks kujunes müügitarkvara ettevõtte Pipedrive müük USA investeerimisettevõttele Vista Equity Partners, mis tegi Eesti ettevõttest uue ükssarviku. Eesti idufirma Pocosys sai omandatud Opera poolt ja eestlaste mobiilimaksete platvormi Fortumo ostis ära Boku. Suurandmetöötlusega tegelev USA kontsern Splunk omandas rakenduste jõudluse jälgimise lahendusi pakkuva iduettevõtte Plumbr. Piletisüsteemide arendaja Ridango enamusosaluse ostis investeerimisfond Baltcap. Spordiennustuse ettevõte Coolbet müüdi USA firmale GAN Limited ning iduettevõte Language Drops müüs oma lahenduse Norra suurettevõttele Kahoot.

Pipedrive´i kaasasutaja ja pikaajaline juht Timo Rein kommenteeris, et partnerlus Vista Equityga omab selget positiivset mõju nii ettevõttele kui ka selle töötajatele. “Pipedrive’i kliendid saavad oma kasumieesmärgid saavutada tänu erakordsele müügiprotsessile, hallates klientide teekonda algusest lõpuni. Teiseks investeerivad paljud meie töötajad osa saadud kapitalist uutesse iduettevõtetesse, laiendades ja tugevdades meie kohalikku ettevõtlust. Oleme seda nähes väga põnevil!” kommenteeris Rein.

Head Uudised GoodNews