1. Avaleht
  2. Majandus
  3. 7 soovitust, kuidas jõuda hea reitinguni
7 soovitust, kuidas jõuda hea reitinguni

7 soovitust, kuidas jõuda hea reitinguni

7 soovitust, kuidas jõuda hea reitinguniEttevõtteid, kes on viis aastat järjest omanud parimat AAA-reitingut, on Eestis vaid üheksa! AAA-reiting räägib sellest, et ettevõte suudab aasta jooksul suurepäraselt täita oma finantskohustusi; tema majandus- ja finantsolukord on väga hea ning juhid on usaldusväärsed ja hea taustaga.

Eesti ühe parema krediidireitinguga ettevõtte AS Nuia PMT nõukogu esimees Toivo Kõssi sõnul on kõrge reiting pankade ja teiste firmadega suhtlemisel alati olnud plussiks.

Eesti Loto juhatuse esimees Heiki Kranich ütleb:  “Juhul, kui Eesti Loto peaks soovima laenu võtta, väljenduks otsene kasu tõenäoliselt madalamas laenuintressis.”

Heade maksekommete ja korrektse käitumisega krediiditurul, nagu viimaste uuringute järgi praegu Eestis on, saab paljuski ise oma firma reitingut mõjutada. Selleks soovitame:

Tasuge tähtaegselt arved ja maksud

Ka ühekordne maksehäire äripartneri ees või maksuvõlg võib reitingut mõjutada poole aasta jooksul.

Vajadusel suurendage või vähendage omakapitali

Võõrkapitali osakaal ideaaljuhul võiks jääda vahemikku 45-65%, mis on piisav tagatis krediteerijaile samas olemata ülekapitaliseeritud omanike jaoks.

Jälgige omakapitali rentaablust 

Muidu oleks raha mõttekam hoida deposiidis (pangas), kui äriga vaeva näha. Omakapitali suuruse ja rentaabluse näitajad on paigas, kui Teie ettevõte teenib  järjepidevalt vähemalt rahuldavat kasumit ning omab ka dividendipoliitikat. See välistab ka ettevõtte ülekapitaliseerituse võimaluse.

Kindlustage likviidsus

Käibe-ja likviidsete vahendite tase peaks ületama lühiajalised kohustused ning rahakontol võiks olla vahendeid igapäevakäibe ning käibekasvu finantseerimiseks.

Lühendage maksetähtaegu ja näidake, et teil on krediteerimise reeglid

Liiga pikad maksetähtajad (näiteks 60 päeva) ostjatele suurendavad raha laekumata jäämise tõenäosust.

Kasvage stabiilselt

Kõige kindlam on hoida firmat pidevas ja stabiilses kasvus, järsud hüpped üles või alla mõjutavad reitingut negatiivses suunas, kuna muudavad arengu ebastabiilseks ja prognoosimatuks.

Hea ettevõte töötab kasumiga

Hea kasumi tase on stabiilne või kergelt positiivse trendiga.

Loe lähemalt, kes on need üheksa priimusettevõtet SIIT!

Krediidiinfo AS

Head Uudised GoodNews