1. Avaleht
  2. Äri
  3. 73% tööandjatest kavatseb tänavu värvata uusi töötajaid
73% tööandjatest kavatseb tänavu värvata uusi töötajaid

73% tööandjatest kavatseb tänavu värvata uusi töötajaid

73% tööandjatest plaanib 2021. aastal palgata uusi töötajaid, selgus CV Keskuse ja Palgainfo Agentuuri värbamistrendide uuringu esmastest tulemustest.

Lisaks ilmnes organisatsioonide küsitlemisel, et kuigi töötute arv on kasvanud, ei ole rohkem kui poolte (56%) tööandjate arvates Eesti tööturul piisavalt pakkuda vajalikke töötajaid. Rohkem kui kolmandik (34%) tööandjatest plaanib luua uusi töökohti. Tervisekriis on aga tööjõupuudust selgelt leevendanud, sest näiteks 2019. aasta talvel tunnetas tööjõuvähesust 78% tööandjatest. Kui 2019. aastal leidis 17% tööandjatest, et vajalikke töötajaid on tööturul piisavalt, siis 2021. aasta märtsis oli samal seisukohal 27% uuringus osalenud tööandjatest.

„Endiselt on kõige keerulisem leida tipp- ja keskastme spetsialiste ning oskustöölisi,“ jagas tööandjate tagasisidet CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt. „Kergem on praegu tööturult leida lihttöölisi, müügi- ja teenindustöötajaid ning ka kontoriametnikke, mis peegeldab selgelt, keda tervisekriis on Eesti tööturul enim mõjutanud.“

Tervisekriis on muutnud ka värbamismetoodikaid – pea kolmandik tööandjatest tõi uuringus välja, et 2020. aastal sagenes värbamisel videointervjuude kasutamine. Tööandjad lisavad praegugi tööpakkumistele virtuaalse värbamise (sh tööintervjuu) infot, et julgustada kandideerima ka neid inimesi, kes ei soovi intervjuuks kodust lahkuda. Värbamispraktikate puhul prognoosisid tööandjad 2021. aastaks kasvavat vajadust tegeleda organisatsiooni maine kujundamisega (32% tööandjatest) ja suurendada videointervjuude kasutamist värbamisel (30% tööandjatest).

Uuringu esmased tulemused põhinevad tagasisidel, mis on saadud pea 400 tööandjalt, kes annavad kokku tööd umbes 50 000 inimesele üle Eesti.

Head Uudised GoodNews