1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Allkirjastati Kesk- ja Ida-Euroopa biomajandusalgatus
Allkirjastati Kesk- ja Ida-Euroopa biomajandusalgatus

Allkirjastati Kesk- ja Ida-Euroopa biomajandusalgatus

Kesk- ja Ida-Euroopa (KIE) riikide põllumajanduse ja teaduse valdkondade esindajad andsid allkirjad Bioeasti ühisdeklaratsioonile.

Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai ütles, et osalemine algatuses toetab biomajanduse arengut KIE riikides. Näiteks saavad osalevad riigid tugevdada koostööd regioonis nii sellealase teadusarendustöö valdkonnas kui ka innovaatiliste ettevõtete arendamises ja vastavate strateegiate kujundamisel. „Eesti saab pakkuda teadusekspertiisi toidutehnoloogia, piimanduse, puidu väärindamise või rakutehaste valdkondades. Algatuse rakendamine tugevdab kindlasti KIE riikide võimekust EL-i järgmise finantsperioodi teaduskoostööprogrammi Horizon Europe vahendite kasutamisel. Biomajandus on selles programmis üks olulisemaid prioriteete. Sellele valdkonnale suunatud vahendeid on planeeritud kahekordistada,“ rääkis Kevvai.

Biomajandus on taastuva biomassi tootmine ja muutmine peamiselt toiduks, söödaks või ka muudeks biotoodeteks ja bioenergiaks. Biomajandus hõlmab peaaegu kõiki tööstus- ja majandussektoreid. Peamiselt põhineb see siiski põllumajandusel, kalandusel ja metsandusel ning nendega seotud tööstustel, mis toodavad, majandavad või kasutavad muul moel bioloogilisi ressursse (näiteks toidu-, sööda-, kiu-, paberi-, energia-, keemia- ja biotehnoloogiatööstus).

Bioeastile pandi alus 2016. aastal, eesmärgiga edendada biomajanduse põhimõtete rakendamist ja teadmiste jagamist, parandada osalemist Euroopa teadus- ja innovatsiooniprogrammides, asutada makropiirkondlik huvirühmade võrgustik ja parandada tõenduspõhist poliitika kujundamist. Algatuses osalevad 11 riiki: Visegrádi grupi riigid (Tšehhi, Ungari, Poola ja Slovakkia) ning Bulgaaria, Horvaatia, Eesti, Läti, Leedu, Rumeenia ja Sloveenia.

Rumeenia on lubanud allkirjastada deklaratsiooni peale 30. juunit, kui lõpeb nende Euroopa Liidu eesistumise periood.

Head Uudised GoodNews