1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Altia tuleva aasta heategevusliku tuulikute restaureerimise eelvalik tehtud
Altia tuleva aasta heategevusliku tuulikute restaureerimise eelvalik tehtud

Altia tuleva aasta heategevusliku tuulikute restaureerimise eelvalik tehtud

Ennu tuulik Saaremaal
Ennu tuulik Saaremaal

Altia Eesti AS ja Saarte Turismiarenduskeskuse Saaremaa pukktuulikute renoveerimisprogrammi 16 kandidaadi seas tehti eelvalik, sõelale jäid Mäe tuulik Suure-Rootsi külas, Eero-Madise tuulik Väljakülas, Kõõru tuulik Kihelkonna vallas ja Kivestu tuulik Kõruse külas. Nende seast valitakse oktoobri lõpus üks tuulik, mille Altia Eesti restaureerib uuel aastal.

Enne lõpliku otsuse langetamist külastavad Altia Eesti, Saarte Turismiarenduskeskuse ja Tuulikute Meistrikoja esindajad kõiki nelja tuulikut. Tuulikute arhitekt Mihkel Koppel sõnas, et lõpliku valiku tegemisel võetakse arvesse sellised kriteeriumid, nagu tuuliku taastamise järjekindlus, külakogukonna suutlikkus objekti pärast taastamist hoida ning tuuliku muinsuskaitseline väärtus.

„Tuulik peab olema muinsuskaitse vaatenurgast huvipakkuv külastusobjekt, kuhu hea meelega tuleksid aega veetma nii kohalikud inimesed kui ka Saaremaa külalised. Minu hinnangul peaks taastama esmajärjekorras tuulikuid, mis on avariilises seisukorras, ning näha peab olema külakogukonna suutlikkus veskit pärast taastamist turismiobjektina käigus hoida,“ sõnas Koppel.

Altia Eesti AS juhatuse esimees Kristel Mets ütles, et põhimõtteliselt vääriks kõik neli eelvalikusse jäänud tuulikut korralikku renoveerimist. „Näiteks muinsuskaitse aspektist on väga huvitav objekt Suure-Rootsi Mäe tuulik, selle eest on valmis hoolitsema tugev ja ühtne külakogukond. Eero-Madise tuulik ei ole kahjuks säilinud, küll aga on koostöös Tuulikute Meistrikojaga võimalik see taasluua. Kõõru tuulik on juba demonteeritud ning selle detailid on ladustatud tuuliku juurde, omanik tegi ise 3-4 aasta jooksul ettevalmistustöid taastamiseks. Ka 1781. aastal ehitatud Kivestu tuulik on demonteeritud ja selle detailid on Tuulikute Meistrikojas ladustatud. Kivestu tuuliku omanik on väga aktiivne olnud ning sooviks tuulikut pärast restaureerimist jahvatama panna, tuuliku taastamist toetavad ka kohalik külakogukond ning piirkonna loodusturismi pakkujad ja turismitulud,“ kommenteeris Mets ja lisas, et enne lõpliku otsuse langetamist külastatakse kindlasti kõiki eelvalitud tuulikuid ja kohtutakse nende omanike ning kohalike kogukondadega.

Altia Eesti AS ja Saarte Turismiarenduskeskus sõlmisid pikaajalise koostöölepingu, mille alusel ettevõtte juhtiv bränd Saaremaa Vodka toetab Saaremaa sümboliteks peetavate tuulikute taastamist ning eksponeerimist kui pärandkultuuri turismiobjekte. Eelmisel aastal rahastas Saaremaa Vodka Pihtla valla Ennu küla tuuliku taastamist täies ulatuses ning toetas Leedri küla tuuliku taastamist. Mullu sügisel valiti kolmandaks renoveeritavaks tuuleveskiks Saaremaa Ilaste tuulik, mille restaureerimistööd toimusid selle aasta suvel ja pidulik avamine leidis aset 16. septembril. Üritusest võtsid osa ka Rahvusvahelise Veskiühingu (The International Molinological Society) president Willem van Bergen ja nõukogu liige Ton Meesters Hollandist. Ajalooline Saaremaa veski valmis Saaremaa ja Hiiumaa meistrite koostöös.

Rahvusvahelise Veskiühingu president Willem van Bergen avaldas Saaremaa pukktuulikute renoveerimisprojektile oma poolehoidu: „Mul on väga hea meel, et on loodud koostöö Altia Eesti ja kohaliku kogukonna vahel ning projektijuhtimine on koostööpartnerite poolt hästi organiseeritud. Loodan, et sellest saab pikaajaline koostööprojekt ning minu soov on, et lähiajal taastataks üks tuulik ka täielikku töökorda ja oleks võimalik hakata regulaarselt jahu jahvatama,“ ütles van Bergen.

Saaremaale iseloomulike sümbolite – pukktuulikute – olukord on tänaseks päevaks kriitiline ning ilma toetuseta on need hävimas. Pukktuulikud on Saaremaa uhkus ja südameasi. Kui 19. sajandi lõpul oli Saaremaal umbes 1270 tuulikut, siis tänapäeval on eksponeerimiskõlblikke vaid paarkümmend. Tuulikute taastamine Altia Eesti AS poolt aitab kaasa ka tuulikumeistrite ameti säilimisele.

Altia Eesti AS on Põhja- ja Baltimaades tegutseva juhtiva alkoholifirma Altia Corporation tütarettevõte. Altia kõige tuntum Eestis toodetud kaubamärk on Saaremaa Vodka ja ettevõte turustab ka mitmeid tuntud rahvusvahelisi joogibrände.

Head Uudised GoodNews