1. Avaleht
  2. Äri
  3. Automüüja: suurem puuduseaeg hakkab läbi saama
Automüüja: suurem puuduseaeg hakkab läbi saama

Automüüja: suurem puuduseaeg hakkab läbi saama

Selle aasta esimene kvartal ei toonud autode müügis suuri muutusi, kuid positiivse märgina on näha, et Eestisse on hakanud saabuma senisest rohkem varem tellitud sõidukeid, mis annab lootust, et tehastest võib edaspidigi oodata kiiremat tarnet. Seetõttu on võimalik hetkel ka ladudest suuremat valikut leida.

Topauto müügijuhi Janek Eskori sõnul uue aasta alguses uute autode tellimusi võrreldes eelmise aastaga vähem, mis on tingitud peamiselt euribori kasvust. Küll on aga suurem puuduseaeg mööda saamas, sest eelmisel aastal tellitud sõidukid on hakanud suuremal hulgas Eestisse jõudma ning need saab inimestele üle anda.

“Näiteks on kiiremaks muutunud CUPRA mudelite tarned, samuti jõuavad kiiremini kohale Suzukid. Hetkel on kena seis ka laos, näiteks on kohe olemas CUPRA Formentorit ja Borni, Hyundai ja Suzuki mudeleid,” ütles Eskor.

Autode hinnad on aasta alguses taaskord pisut kerkinud sõltuvalt tehaste hinnakirjadest. Küll on aga mitmed kliendid huvi tundnud, kuidas hakkab kavandatav automaks ning käibemaksu tõus edaspidi autoturgu kujundama.

“Automaksust ei tea keegi veel midagi, seega spekuleerida pole mõtet, milliste autode hinda see enim kergitama hakkab. Küll on aga selge, et järgmise aasta 1. jaanuarist tõuseb käibemaksumäär 2% võrra ning see hakkab kajastuma ka sõidukite hinnas. Autod on maksustatud käibemaksuga ning kui täna lisandub kehtiva seaduse kohaselt hinnale 20% käibemaksu, siis alatest uuest aastast 22%,” selgitas Eskor.

Sellest tulenevalt soovitab Eskor uue auto ostmisest huvitatud inimestel müügisalonge külastada ning endale sõiduk ära tellida, sest sõidukite eeldatav tarneaeg on täna 6-9 kuud, aga võib olla sõltuvalt automargist ja -mudelist ka vähem. Kuna kauba eest käibemaksu tasumine toimub tehingu lõpetamisel ehk siis, kui tellitud sõiduk on kliendile üle antud, on veel hea võimalus enne uue käibemaksumäära rakendumist enda uus auto kätte saada. Kuigi automaksu täpne sisu ei ole selge, teenib see rohereformi eesmärki ning suunab inimesi kasutama säästlikumaid sõidukeid.

“Meil on juba olnud kliente, kes on automaksu teemast tõukununa tulnud vaatama endale uut vähem saastavat autot, mis oleks hübriidmootoriga ja väiksema CO emissiooniga. Loomulikult ei saa me anda garantiid, et täna tellitud sõiduk ilmtingimata enne aasta lõppu kohale jõuab, sest see sõltub ikkagi tootjast, aga aega on hetkel veel piisavalt. Kes tahab sada protsenti kindel olla, sel soovitan vaadata laoautode poole ning valida endale sealt meelepärane auto,” soovitas Eskor.

Topauto müügistatistika kohaselt on sarnaselt uutele autode tellimustele pidurdunud ka kasutatud autode turg. Eskori sõnul on kliendid veel ootel ning ei ole tavapäraseid kevadisi oste suurel määral teinud.

“Topauto on igal juhul hästi valmistunud ning kasutatud autode laos on piisavalt erinevaid sõidukeid, mida klientidele pakkuda,” ütles Eskor.

Topauto tegutseb Eesti autoturul aastast 1994, müüb Hyundai, SEATi, CUPRA, Suzuki, Isuzu, Citroëni ja SsangYongi ning hooldab Mitsubishi sõidukeid. Ettevõte toetab regulaarselt kultuuri ja sporti.

Head Uudised GoodNews