1. Avaleht
  2. Äri
  3. Balkanil tegutseva Eesti laenufirma kasum vähenes, kuid optimism säilib
Balkanil tegutseva Eesti laenufirma kasum vähenes, kuid optimism säilib

Balkanil tegutseva Eesti laenufirma kasum vähenes, kuid optimism säilib

Eestist pärit rahvusvaheline finantstehnoloogia ettevõte Iute Credit teenis esimeses kvartalis 13,9 miljonit eurot tulu ja 1,1 miljonit eurot puhaskasumit.

Ettevõtte juhataja Tarmo Sild eeldas, et majanduslik olukord Balkani riikides taastub pärast pandeemia teist lainet kiiremini. “Balkanimaades ei edenenud ka vaktsineerimine nii kiiresti kui enamikes Euroopa Liidu riikides. Ka nakatumisemäärad lõid sealkandis pidevalt uusi rekordeid, kuid kohalikud suutsid siiski säilitada elurõõmu ja optimismi,” rääkis Sild.

Ettevõttel on 136 000 aktiivset järelmaksu-, Mastercardi ja väikelaenuklienti Moldovas, Albaanias, Bosnias ja Hertsegoviinas ning Makedoonias. ”Suutsime saavutada väikese kasvu samal ajal, kui kolmas laine täie hooga kohale jõudis. Olukord on kontrollitult hea võrreldes eelmise aastaga, mil pandeemia esimese lainega tõmbasime laenude väljastamise kokku, vaatasime murelikult tagasimaksete ja klientide sissetulekute vähenemist ning valmistusime ülekantud tähenduses sõjaks,” selgitas Sild.

“See aasta tuleb meile parem, meil on jätkuvalt siht kasvada, laiendada nii teenustevalikut kui ka piirkondi, kus tegutseme. Rahaautomaadid, mida klient kasutab ainult mobiiliga, töötavad hästi. Biomeetriline tuvastamine ja digitaalne allkirjastamine võimaldavad olla osa e-kaubandusest. Pikemaajalisem eesmärk on kasvada tänasest taskupangast pärispangaks, aga teha seda väga targalt. Kasvu ajal tuleb ise ka raha teenida, seda ei pea keegi teine kinni maksma,” rääkis Sild.

Ettevõte plaanib kasvu finantseerimiseks kaasata sel aastal täiendavat kapitali ja plaanib pakkuda ka Eesti investoritele investeerimisvõimalust. “Praegu on Iute Crediti võlakirjad ainsa Eesti ettevõttena noteeritud Frankfurdi börsi põhinimekirjas, kuid Frankfurdi börsile on Eesti jaeinvestoril pea võimatu ligi pääseda. Tahame sügiseks luua võimalusi ka Eesti investoritele, et saada osa meie kasvust,” ütles Sild.

Sild tõdes, et arvestades esimese kvartali tulemusi ja koroonakriisi taandumise tempot, tuleb korrigeerida ka ettevõtte 2021. aasta kasvuväljavaateid: “Eeldame, et koguvarad kasvavad aasta lõpuks 170 miljoni euroni, kogu müügitulu ületab 55 miljonit eurot, puhaskasum ületab 6 miljonit eurot.“

Head Uudised GoodNews