1. Avaleht
  2. Äri
  3. Biomassibörs Baltpool võttis sortimenti puidujäätmed
Biomassibörs Baltpool võttis sortimenti puidujäätmed

Biomassibörs Baltpool võttis sortimenti puidujäätmed

Rahvusvaheline biomassibörs Baltpool laiendab tegevust, alustades kauplemist ringlussevõetud puidujäätmetest saadud biomassiga.

„Ringlussevõetud puidul põhinevate biomassitoodetega kauplemise algatamisega võimaldame mitme riigi biomassist energiat tootvatel ettevõtetel osta meie börsioksjonitel teist, odavamat tüüpi biomassi ning nii soodsamalt kütte- ja elektrienergiat toota. Ringlussevõetud puidujäätmete müüjad saavad jällegi kasutusele võtta täiendava müügikanali ja neile avaneb võimalus tooteid eksportida uutesse riikidesse, mis omakorda laiendab nende ärilist haaret,“ selgitas Baltpooli peadirektor Andrius Smaliukas.

Kõik börsil osalejad Leedust, Lätist, Eestist, Poolast, Taanist, Soomest, Rootsist ja teistest riikidest saavad biomassibörsil ringlussevõetud puidujäätmetega vabalt kaubelda. Baltpooli kasutatav ringlussevõetud puidujäätmetega kauplemise protsess on läbipaistev tänu uute toodete spetsifikatsioonide ühtlustamisele kooskõlas Balti ja Skandinaavia riikide nõuetega.

„Oleme juba mõnda aega täheldanud ringlussevõetud puidujäätmetega kauplemise turunõudlust. Oleme selle võimaluse kohta saanud päringuid nii ostjatelt kui ka müüjatelt, eriti Balti ja Skandinaavia riikidest, kuna kasutatud puiduga kauplemise turumaht kasvab jõudsalt. Oleme Euroopa ainus biomassitooteid standardiseeriv börs ja rakendame nüüd oma kogemusi edukalt ka ringlussevõetud puidu sektoris. Nii loodame hõlbustada rahvusvahelisi tehinguid ringlussevõetud puidujäätmetest biomassi müümiseks turul rahvusvahelise tsentraliseeritud e-kaubanduse süsteemi kaudu,“ ütles Smaliukas.

Ringlussevõetud puidujäätmetel põhineva biomassi peamisteks ostjateks on eeldatavasti Balti ja Skandinaavia riikide energiatootjad, kelle katlad on selle biomassiga kohandatud. Müüjatena nähakse peamiselt ehitus- ja tööstusjäätmete käitlemisega tegelevaid ettevõtteid, kellel on olemas vajalikud sertifikaadid ja load. Minimaalne ringlussevõetud puidu kogus Baltpooli börsil kauplemiseks on 70 MWh (umbes 24 tonni).

Rahvusvaheline börs Baltpool kaupleb ka hakkpuidu, puidugraanulite, kütteturba ja ligniiniga. Võimalikud on nii siseriiklikud kui ka rahvusvahelised tarned. 2020. aastal sõlmiti börsil kokku 5629 tehingut ja müüdi 5,4 TWh biokütuseid kokku 54,9 miljoni euro ulatuses.

Baltpool on rahvusvaheline biomassibörs, mis tegutseb Leedus, Lätis, Eestis, Poolas, Taanis, Soomes ja Rootsis. Baltpool on osa Leedu riigile kuuluvast energia jaotusvõrke ja müügiplatvorme haldavast kontsernist EPSO-G. Hetkel on Baltpooli biomassiga kauplemise platvormil registreeritud 435 liiget erinevatest riikidest.

Head Uudised GoodNews