1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Bitcoin’i väärtus on aastaga kahekordistunud: Alexander Tsikhilov selgitab, kas bitcoin on tulus investeering
Bitcoin’i väärtus on aastaga kahekordistunud: Alexander Tsikhilov selgitab, kas bitcoin on tulus investeering

Bitcoin’i väärtus on aastaga kahekordistunud: Alexander Tsikhilov selgitab, kas bitcoin on tulus investeering

2020. aasta algusest kuni novembrikuu keskpaigani on bitcoin’i hinnad 7000st 18 000 dollarini tõusnud, teisisõnu rohkem kui kaks korda. Admiral Marketsi kaasasutaja, staažikas finantsteenuste valdkonna ettevõtja ning raamatu “Plokiahel. Põhimõtted ja alused” autor Alexander Tsikhilov selgitab, et väga keeruline on täpselt ennustada, ent mitmed analüüsid eeldavad, et aasta lõpuks võib bitcoin’i hind tõusta 20 000 dollarini.

Finantsturud ennustavad valimistulemusi

Tsikhilov kommenteerib, et kui rääkida bitcoin’i investeeringute tasuvusest, peab silmas pidama seda, et hind läheneb ajaloolisele maksimumile. Reeglina on ajaloolised hinnatõusud ja ümmargused väärtused (näiteks 20 000) tugev psühholoogiline tase, mille ületamiseks võib turul minna mõnda aega. “Sageli võib sellisel juhul hind hakata langema,” toob ta välja.

Ta soovitab kõrgpunktide lähedal investeerijatel olla ettevaatlikud – nende ootused investeeringu tasuvuse kohta ei pruugi olla õigustatud.

Bitcoin’i tõus oktoobris ja novembri alguses oli USA presidendivalimiste ebakindluse tõttu. “Investorid hakkasid rohkem bitcoin’i investeerima, eriti aktiivsed olid suured institutsionaalsed investorid, kes varem tuginesid bitcoin’i odavnemisele. Nüüd nad usuvad, et trend on muutunud ja hakkasid massiliselt krüptovara ostma,” selgitab ta ja lisab, et finantsturge peetakse valimistulemuste ennustamisel paremaks kui arvamusküsitlusi ning praegune olukord pole erand – krüptokaubitsejad panustasid Bideni võidule.

Positiivset mõju bitcoin’i hinnatõusule avaldas ka COVID-19 pandeemia. See oli võimalik peamiselt maailma juhtivate valuutade, dollari ja euro, ulatusliku emissiooni tõttu. “USA ja Euroopa Liidu valitsused peaksid suunama need rahalised vahendid rahvamajanduse päästmiseks,” tõdeb Tsikhilov, kuid lisab et sellegipoolest võib nende meetmete tulemus olla inflatsioonisurve peamistele valuutadele.

Seetõttu on investorid hakanud keskenduma finantsinstrumentidele, mis ei allu inflatsioonile. Esmajoones on need väärismetallid, aga ka bitcoin’ist.

PayPal’is on võimalik tasuda krüptorahas

Tsikhilovi sõnul on positiivne mõju hinnakasvule ka sellel, et Paypal integreeris bitcoin’i ning teiste populaarsete krüptorahade maksevõimaluse. “Üldiselt usuvad analüütikud, et PayPali selline tegutsemine on oluline samm krüptovaluutade kohandamise suunas maailma raharingluses,” selgitab ta.

Analüütikud tõid ka välja, et sellised meetmed valmistavad ülemaailmset makseturgu ette digitaalsete valuutade kasutuselevõtuks erinevate riikide keskpankade poolt. Sellise algatuse on juba välja kuulutanud mitmed keskpangad, ka USA föderaalreserv ja Euroopa Keskpank.

“Mis puudutab PayPali, siis seda maksesüsteemi aksutavad müüjad saavad lisada võimaluse maksta oma kaupade või teenuste eest krüptorahadega,” selgitab Tsikhilov lihtsustatult. “Kõik sellised tehingud konverteeritakse automaatselt fiat-rahasse ja krediteeritakse nende kontodele.

Bitcoin’i tulevik sõltub Alexander Tsikhilovi sõnul kahest faktorist – tehnoloogiliselt ja regulatiivsetest. Esimesel juhul on jutt skaleerimise probleemi lahendamisest. Selle lahendamiseta pole tema sõnul bitcoin’i massiline kasutuselevõtt maailma raharinglus ilmselt võimalik.

Regulatiivsed küsimused põhinevad ennekõike kasutajate tehnoloogiliselt sisseehitatud põhimõttel ja bitcoin’i tehingute anonüümsusel. Sellisel juhul sõltub bitcoin’i massiline kasutuselevõtt riikide poliitikast ja võimalikust üksmeelest regulaatorite ja krüptokogukonna vahel.

Raamatu saab tellida Apollo e-poest!

Head Uudised GoodNews