1. Avaleht
  2. Uudis
  3. EAS avas rakendusuuringuteprogrammi rahastusvooru
EAS avas rakendusuuringuteprogrammi rahastusvooru

EAS avas rakendusuuringuteprogrammi rahastusvooru

12. juulil avas EAS uue toetusvooru rakendusuuringu projektide elluviimiseks lisaeelarvega 10 miljonit eurot.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Andres Suti sõnul on ettevõtete innovaatiline arendustegevus majanduse seisukohast märkimisväärse tähtsusega. „Eesti ei ole odava tööjõu maa. Kui me tahame, et meie ettevõtted rahvusvahelises konkurentsis püsiksid, siis tuleb ka riigil soodustada teadmusmahukate toodete ja teenuste arendamist. Eelkõige selleks, et ettevõtted ise hakkaksid investeerima järjest enam uutesse arendusprojektidesse ja näeksid selle pikaajalist kasutegurit,“ ütles Sutt ja rõhutas, et just see on EAS-i rakendusuuringute programmi eesmärk.

EAS-i juhatuse esimehe Peeter Raudsepa sõnul on rakendusuuringute programm väga hästi käima läinud. „Lisaks rahastusele on väga oluline roll ka nõustamisel. Programmi esimese tegutsemisaasta jooksul on EAS-i poole arendusplaanide nõustamiseks pöördunud üle 170 ettevõtte. Suurema osa moodustavad juba tegutsevad töötleva tööstuse ja IKT-sektori ettevõtted, kuid oluline osa on ka alustavatel ettevõtetel ja idufirmadel,“ ütles Raudsepp.

„Ootuspäraselt on kõige rohkem digiarenduste ja digitaliseerimise projekte. Samuti on palju lahendusi kriisist kiiremaks väljatulemiseks ja COVID-i vastu võitlemiseks. Esile saab tõsta ka erinevaid toidutehnoloogiaprojekte. Toidusektoris on tugev arendusprojektide kultuur ja hästi toimiv arendustegevuse tugisüsteem, näiteks Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse näol,“ selgitas Raudsepp.

Rakendusuuringute toetust on saanud näiteks Chemi-Pharm COVID-viirusevastase toote arendamiseks, Cleveron uudsete pakirobotite väljatöötamiseks, E-Agronom põllupidajaid nõustava tehisintellekti ja Estiko Plastar taaskasutatavate plastikpakendite loomiseks.

Uus taotlemine kestab 10. septembrini. Taotluse esitamisele eelneb kohustuslik eelnõustamine. Eelhinnangu saamiseks saab projektiplaane esitada 30. augustini.

Taotlemine toimub vooruliselt ehk kõik esitatud taotlused hinnatakse ära ja selle tulemusel tekib pingerida, mille alusel projekte taotlusvooru eelarve piires rahastatakse. Toetuse miinimumsumma on 100 000 eurot ja maksimum 2 miljonit eurot projekti kohta.

Rakendusuuringute programm pakub lisaks kaasrahastamisele ka nõustamist. Nõu saab intellektuaalomandi kaitsmise teemadel ja aidatakse leida erinevaid rahastusvõimalusi – näiteks rahvusvahelistest toetusprogrammidest, nagu Horizon või Eurostars. Samuti on EAS-i toel võimalik osaleda Euroopa Kosmoseagentuuri või Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni hangetel.

Head Uudised GoodNews
tags: