1. Avaleht
  2. Majandus
  3. EAS avas uue digitaliseerimistoetuse
EAS avas uue digitaliseerimistoetuse

EAS avas uue digitaliseerimistoetuse

30. maist saavad tööstusettevõtted taotleda EAS-ist automatiseerimiseks ja digitaliseerimiseks mõeldud toetust, mille suurus on maksimaalselt 200 000 eurot ja toetusmäär 10-50 protsenti.

EAS-i ettevõtluskeskuse juhi Tanel Rebase sõnul on tööstuse digitaliseerimine Eesti majandusarengut silmas pidades vältimatu samm. “Sisuliselt tähendab tööstuse digitaliseerimine uute tehnoloogiate enda kasuks tööle panemist ja masinate integreerimist terviklikuks süsteemiks, et väheneksid kulud ja suureneksid tulud,“ rääkis Rebane.

Uue digitoetuse taotlemise eelduseks on digidiagnostika läbimine. „Alates oktoobrist on EAS toetanud tööstusettevõtetes digidiagnostika läbiviimist, mille tulemusel saab ettevõte teekaardi, mis aitab mõista, kuidas oleks võimalik tootmisprotsesse tõhusamaks muuta ja kui palju ettevõte muudatustest rahaliselt võidaks. Nüüd lisandub sellele loogilise jätkuna digitoetus,“ selgitas Rebane.

Digitoetus võimaldab rahastada diagnostika käigus oluliseks peetud ja kõige parema investeeringu tootlusega lahenduste kasutuselevõttu. Toetavate tegevuste alla kuuluvad näiteks robotite integreerimine äriprotsessidesse, tootmisseadmete ühendamine võrku, pilvetehnoloogiate kasutuselevõtt, tarneahela protsesside planeerimise ja materjalivoogude prognoosimise lahenduste väljatöötamine ning juurutamine.

Faktum Ariko küsitluse kohaselt on Eesti töötleva tööstuse ja mäetööstusettevõtetest digitaliseerinud tootmisprotsesse 24 protsenti ettevõtetest. “Arenguruumi on, kuid digitaliseerimise vajadusest saadakse aina paremini aru. Üle poole Eesti tööstusettevõtetest on näidanud üles soovi alustada või jätkata tootmisprotsesside digitaliseerimisega järgmise kahe aasta jooksul. Kui soovime eksporditurgudel konkurentsivõimet tõsta, siis muud võimalust pole,” rõhutas Rebane.

Head Uudised GoodNews