1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. EAS: esimesed toetusrahad jõuavad ettevõteteni juba sel nädalal
EAS: esimesed toetusrahad jõuavad ettevõteteni juba sel nädalal

EAS: esimesed toetusrahad jõuavad ettevõteteni juba sel nädalal

Esmaspäevast said ettevõtjad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) kaudu taotleda turismiettevõtete kriisitoetust ja väikeettevõtja kahjude hüvitamise toetust. Kokku laekus kolme päevaga üle 4000 taotluse, nendest ligi 2800 on väikeettevõtja kahjude osalise hüvitamise toetuse taotlused ning ülejäänud turismisektorile suunatud toetuste taotlused. Esimesed otsused toetuste osas langetas EAS juba kolmapäeval ning esimesed toetusrahad jõuavad ettevõteteni Riigikassast 1-2 tööpäeva jooksul.

Toetuste avanemisel esitati EASi e-teeninduses ühe minuti jooksul sama palju taotlusi kui tavaliselt ühe kuu jooksul. Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siemi sõnul näitab erakordselt suur huvi toetusmeetmete vastu, et vastavalt valitsuse otsusele loodud meetmed turismisektori ja väikeettevõtete abistamiseks on ettevõtjatele vajalikud. „Eesmärk on leevendada COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse puhangust tulenevaid majanduslikke raskusi ning tõsta ettevõtjate võimekust kriisist kiiremini väljuda,“ lisas Siem.

Toetuste võimalikult kiire menetlemine on EASi prioriteet ning esimesed otsused tehti eile. Väljamaksed teeb Riigikassa 1-2 tööpäeva jooksul, seega saavad esimesed ettevõtted oma toetuse kätte selle nädala lõpus. Esitatud taotlusi on palju ning neid otsustatakse laekumise järjekorras. Kõigi otsuste tegemine võib võtta vastavalt määruses seatud menetlustähtaegadele ligi kuu.

Turismisektorile suunatud toetuse viiest sihtgrupist täitus eelarve kõige kiiremini turismiatraktsioonides, mistõttu EAS lõpetas esmaspäeva õhtul turismiatraktsioonide toetuse taotluse vastuvõtmise. Samal põhjusel sulges EAS ka taotlemise saarte turismiettevõtetele, mille jaoks oli valitsus eraldanud omaette eelarve. Saarte ettevõtjad saavad jätkuvalt taotlusi esitada üldise taotlemise raames.

Taotluste esitamise tempo on võrreldes esimeste päevadega langenud, kuid prognoositavalt võivad lähiajal täituda eelarved ka väikeettevõtja kahjude hüvitamise toetusmeetmes ning turismisektorile suunatud teiste sihtgruppide toetustes (majutus, toitlustus, reisiettevõtted).

Turismisektori toetamise 25 miljoni euroga ning mikro- ja väikeettevõtjate toetamise 10 miljoni euroga, sealhulgas toetuste määrused ja tingimused, otsustas valitsus. Nii turismi kui ka väikeettevõtjate kriisitoetus on tagastamatu abi, taotlemiseks ühekordselt ning nende peamiseks tingimuseks on ettevõtte raskuste selgelt tuvastatav seos kriisiga. Taotlemisel tuleb kirjeldada, kuidas on viirus avaldanud mõju ettevõtte majandustegevusele. Avaldused vaadatakse läbi taotluste esitamise järjekorras.

Taotluste esitamise ja toetuste täpsete tingimuste kohta leiab info EASi kodulehelt.

Head Uudised GoodNews