1. Avaleht
  2. Majandus
  3. EAS-i välisinvesteeringute keskuse 2018. aasta tulemused ületasid tugevasti prognoose
EAS-i välisinvesteeringute keskuse 2018. aasta tulemused ületasid tugevasti prognoose

EAS-i välisinvesteeringute keskuse 2018. aasta tulemused ületasid tugevasti prognoose

Möödunud aasta oli EAS-i välisinvesteeringute keskuse jaoks nii investeeringute mahu kui ka loodud töökohtade arvukuselt ajaloo parim: otseste välisinvesteeringute maht ulatus 324 miljoni euroni ja investorid lõid üle Eesti ligikaudu 1500 uut töökohta.

Keskuse direktor Allan Selirand märkis, et tulemused peegeldavad investorite jätkuvalt suurt huvi Eesti vastu. „Möödunud aastal välisinvesteeringute keskuse poolt vastu võetud 156 Eestisse saabunud visiiti on tulevikku silmas pidades kindlasti julgustav. Seda enam, et 67% investeeringute mahust moodustas rahastus uutelt investoritelt. Taoline trend kinnitab, et Eesti pakub välisettevõtetele konkurentsivõimelist majanduskeskkonda,“ ütles Selirand.

Möödunud aastal tõid investorid enim raha tööstussektorisse, millele järgnesid IT-sektor ja logistikasektor, mis moodustasid välisinvesteeringute kogumahust 93% ehk 303 miljonit eurot. Seliranna sõnul otsib välisinvesteeringute keskus eeskätt investeeringuid, mis loovad võimalikult palju tulu Eestis kohapeal. Ta lisas, et selgelt on näha, kuidas tööjõud siirdub suuremat lisandväärtust loovatesse sektoritesse. „On tähtis, et välisinvesteeringud tooksid endaga kaasa uued tehnoloogiad ja arendused, mis võimaldavad Eesti töötajatel omandada uusi oskusi. Seeläbi suureneb meie globaalne konkurentsivõime ja ühtlasi toob nutikas tootmine endaga kaasa võimaluse maksta kõrgemat palka,“ sõnas Selirand.

Pärnus tegutseva vineeritehase Metsä Wood juhi Kaarel Tali sõnul toovad välisinvesteeringud Eestile tulu mitmel moel. „Puidusektor on hea näide sellest, kuidas välisinvesteeringud aitavad luua töökohti just maapiirkondadesse. Regionaalpoliitikat silmas pidades on hästitasuvate töökohtade olemasolu maapiirkondades äärmiselt tähtis. Metsä Wood pakub Pärnumaal tööd ligikaudu 200 inimesele,“ ütles Tali.

Majandusministeeriumi majandusarengu osakonna juhataja Kaupo Reede ütles, et Eestile on edu toonud välisinvesteeringutele kohalduv lihtne ja ladus maksusüsteem, samuti kerge ja kiire asjaajamine. Ta märkis, et need on väärtused, mida tuleb kindlasti hoida. „Välisinvesteeringutega ei kaasne üksnes raha, vaid samuti uued koostööpartnerid ja teadmised. Lisaks luuakse nende toel Eestisse järjest rohkem kõrgepalgalisi töökohti. Ühtlasi soodustab väliskapital uute nutikate lahenduste turuletoomist Eestis,“ kirjeldas Reede välisinvesteeringute tähtsust.

Head Uudised GoodNews