1. Avaleht
  2. Äri
  3. Eduka meeskonna saladus: õiged meeskonnarollid
Eduka meeskonna saladus: õiged meeskonnarollid

Eduka meeskonna saladus: õiged meeskonnarollid

Meredith Belbin hakkas 70ndatel uurima, mis teeb meeskonnad edukaks. Tänaseks on tema nimi saanud sünonüümiks meeskonnarollide teooriale ja nüüdseks on see maailma üks tuntumaid ja praktilisemaid mudeleid, millega mõõta inimeste tugevusi. “Kui sa teed liiga pikalt tööd, mis sinu tugevustega ei sobi, siis pole see ei meeldiv ega kasulik ei ühele ega teisele poolele. Kui aga leiad selle õige rolli ja teed seda, mis sulle meeldib ja sobib sinu tegelike tugevustega, on ka hoopis teine tunne mõlemal poolel,” ütleb KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja juhtivtreener ning Belbini meeskonnarollide atesteeritud esindaja Eestis. Ta on 22 aastase aktiivse kogemusega treener, kes on on läbi viinud kaugelt üle tuhande treeningu ja koolituse.

Kui sa teed liiga pikalt tööd, mis sinu tugevustega ei sobi, siis pole see ei meeldiv ega kasulik ei ühele ega teisele poolele.

Raskeid inimesi pole olemas

Ehkki vahel kipub meeskonnas tunduma, et keegi meeskonnakaaslastest on väga keeruline, ei ole Mats Soomre sõnul enamasti olemas inimesi, kelle kohta võiks öelda “rasked inimesed”.

“Küll aga on palju inimesi, keda me ei mõista või kellega me ei oska sobivalt käituda või veelgi hullem, ei tahagi nendega koos töötada,” selgitab ta. Küll aga on toimetulek teistega suuresti tahte ja oskuste küsimus ning elu muutub hulga lihtsamaks, kui teame, millised on teiste inimeste domineerivad meeskonnarollid, et valida sobiv käitumine ja luua nendega hea kontakt.

Nii et ka n-ö rasketel inimestel on meeskonnas oma kindel kasulik roll, kui nendega sobivalt käituda ja neilt mitte oodata seda, mida nad nagunii ei tee.

Toimetulek teistega on suuresti tahte ja oskuste küsimus.

Skeptilisus on meeskonnas hädavajalik

Näiteks peetakse tihti skeptilisust negatiivseks omaduseks. “Üks on kindel – skeptilisus on väga positiivne ja meeskonna jaoks hädavajalik!” lükkab Mats Soomre selle ümber. Seda aga muidugi eeldusel, et me soovime skeptikutest aru saada ning tahame ja oskame neid meeskonnas õigel hetkel ja õigel moel rakendada. See, miks paljud meist peavad skeptilisust pigem negatiivseks, tuleneb sellest, et skeptikud ei kipu olema just kõige paremad ega diplomaatilisemad suhtlejad. Selleks, et meeskond saaks skeptikut kõige paremal moel rakendada, tuleb ta esmalt üles leida, teda mõista ja temaga õigesti suhelda.

Belbinis nimetatakse skeptikut Hindajaks.

Iga tipptasemel meeskond vajab kedagi, kes on intelligentne, loogilise ja õiglase mõtlemisega, objektiivne ning hea analüüsivõimega. Seda rolli täidab Hindaja. Tema ülesandeks on vaadata asju läbi faktide ja loogika, teha erapooletuid otsuseid ning võtta kokku meeskonna sisulised vajadused ja võimalused. Hindaja roll pole just kõige glamuursem, aga läbi õigete otsuste saab meeskond õitsele puhkeda – ja hea Hindaja otsused on harva valed.

Iga tipptasemel meeskond vajab kedagi, kes on intelligentne, loogilise ja õiglase mõtlemisega, objektiivne ning hea analüüsivõimega.

Enesekesksetel ja laiskadel inimestel pole meeskonnas oma kohta

Paraku on Mats Soomre sõnul mõnikord meeskonnas inimesi, kes on enesekesksed, laisad, ebakompetentsed, virisevad või pahatujulised, töötavad meeskonnale vastu või keeravad lausa „käru”, olles sealjuures koormaks nii klientidele kui ka kolleegidele. “Nende inimeste muutmisele või katsetesse toimivat töösuhet jätkata ei maksaks panustada liiga palju aega ega energiat, pigem kaaluda juriidiliselt ja inimlikult võimalikke ning arukaid lahendusi,” räägib ta.

Selliste töötajate huvisid ei tohi kunagi asetada kõrgemale ülejäänud ettevõtte ja kolleegide huvidest. Need inimesed ise kui ka neid ümbritsevad kolleegid tuleb piinadest võimalikult kiiresti vabastada.

Head Uudised GoodNews