1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti ehitusettevõtetel oli rekordaasta!
Eesti ehitusettevõtetel oli rekordaasta!

Eesti ehitusettevõtetel oli rekordaasta!

Esialgsetel andmetel ehitasid Eesti ehitusettevõtted 2018. aastal Eestis ja välisriikides kokku 3 miljardi euro eest, mis oli 18% rohkem kui 2017. aastal, teatab statistikaamet. Vaid Eesti ehitusturgu arvestades kasvas ehitusmaht eelmisel aastal 21%.

Ehitusmaht suurenes kolmandat aastat järjest. Mullu ületati ka seni parima ehitusaasta, 2007. aasta tase. Hooneid ehitati 2 miljardi ja rajatisi 1 miljardi euro eest. 2017. aastaga võrreldes ehitati hooneid 18% ja rajatisi ligi viiendiku võrra rohkem.

Kohaliku ehitusturu kasvu andis suurima panuse hoonete ehitus. Varasema aastaga võrreldes suurenes hoonete ehitusmaht nii uusehituses kui ka remondi- ja rekonstrueerimistöödes. Kasvu toetas ka rajatiste ehitus.

Välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht vähenes 2017. aastaga võrreldes 13% ja seda põhiliselt hoonete ehitustööde mahu kahanemise tõttu. Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kogu ehitusmahus oli 2018. aastal 6%.

Uute eluruumide ehitus on seitsmendat aastat kasvutrendis. Ehitisregistri andmetel lubati 2018. aastal kasutusse 6472 uut eluruumi, mida on 582 eluruumi rohkem kui aasta varem. Suurem osa valminud eluruumidest asub Tallinnas, järgnevad Tallinna lähiümbruse vallad ja Tartumaa. Enim on vastvalminud eluruumide seas 2- ja 4-toalisi eluruume. Mullu valminud eluruumide pind on keskmiselt 90 ruutmeetrit.

Kuigi 2018. aastal hakkas eluruumide ehitamiseks väljastatud ehituslubade arv tasapisi vähenema, püsib nõudlus uute, hea asukohaga ja kvaliteetsete elamispindade järele endiselt. Eelmisel aastal väljastati ehitusluba 6990 eluruumi ehitamiseks, mida on võrreldes varasema aastaga kümnendiku võrra vähem. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Mullu lubati kasutusse 1000 mitteelamut kasuliku pinnaga 1,1 miljonit ruutmeetrit. Enim lisandus uut tööstus-, kaubandus- ja kontoripinda. Võrreldes 2017. aastaga suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka maht.

Head Uudised GoodNews