1. Avaleht
  2. Teenus
  3. Eesti ettevõtted kolivad hoogsalt mitme pilveteenuse peale
Eesti ettevõtted kolivad hoogsalt mitme pilveteenuse peale

Eesti ettevõtted kolivad hoogsalt mitme pilveteenuse peale

Küberturvalisus ja ettevõtete kiirenev digitaliseerumine on koroonapandeemia tagajärjel veelgi olulisemaks muutunud ja sellega on kaasnenud mitme pilveteenuste samaaegne kasutamine.

Seda trendi on mitmes hiljutises uuringus tähele pandud: Tech Republicu küsitluse kohaselt kasutavad lausa 81% vastanutest rohkem kui ühte pilveteenuse platvormi või plaanivad seda järgneva 12 kuu jooksul teha. Mis on mitme platvormi kasutamise taga ja miks see aina populaarsemaks muutub?

COVID-19 pandeemia on märkimisväärselt kiirendanud ettevõtete digitaliseerimise ja pilve liikumise plaane. Mitme pilveteenuse kasutamise eeliste seas tõid vastajad välja näiteks selle, et ei pea end ühe pakkujaga siduma, nad saavad võrrelda erinevate pilveplatvormide hindu ja nad peavad paremini vastu tööseisakutele. Tarkvaraettevõtte Crayon pilvelahenduste ja -teenuste juht Baltimaades Linas Pečiūra peab seda ümberkolimist igati loogiliseks.

„Fakt, et mitmed ettevõtted kasutavad tänapäeval rohkem kui ühte pilveplatvormi, on igati loogiline järgmine samm digitaliseerimises, eriti veel pandeemia ajal. Selle taga on mitmed põhjused, millest kõige olulisem on majanduslik aspekt,“ ütleb Pečiūra. „Samas tuleb silmas pidada ka teisi aspekte, nagu äri järjepidevuse hoidmine ja arvutisüsteemide töötamise tagamine. Seega võib mitme pilveteenuse kasutamine aidata olukorras, kus üks pilveteenus ei tööta, aga teise andmekeskused toimivad ilusasti.“

Kuidas see Eesti ettevõtteid mõjutab?

Pečiūra sõnul ei pea kõiki ülemaailmseid trende pimesi jälgima, aga siiski on praegu soodne võimalus Eesti äridel oma pilvestrateegia üle mõelda. Vastavalt ettevõtte äriplaanidele ja tegutsemisele rahvusvahelisel turul võib mitme pilveteenuse kasutamine olla mõistlik samm.

„Eesti ettevõtted, eriti veel oma tegevust rahvusvaheliselt edendades, peavad mitme pilveteenuse kasutamise eeliseid kaaluma: näiteks pilveteenuste paiknemine mitmes riigis, erinevate riikide seadusandlik mitmekesisus ning serverite ja IT-teenuste seisakutega seotud ajakulu vähenemine, kuna IT-ressursid on mitme pilve peale paigutatud,“ ütles Pečiūra. „Siiski tuleb sellise lahenduse keerukust silmas pidada ja kaaluda, kas see on ettevõttele kasulik. Alati tuleb hinnata eeliseid ja puudusi.“

Kuidas hinnata, mis on ettevõtte jaoks parim?

Vaatamata mitme pilveteenuse kasutamise eelistele tuuakse välja ka mitme pilveteenuse kasutamise puuduseid. Üks peamistest probleemidest on see, et mitme pilveteenuse rakendamine on keeruline ja nõuab kindlat strateegiat. Pečiūra nõustub selle murega, eriti kui ettevõtted üritavad ise pilveteenuseid välja valida ja neid ohjata.

„Üks suurimatest eelistest mitme pilveteenuse kasutamises on valikuvabadus. Kui me vaatame kahte suurimat pilveteenuse pakkujat Microsoft Azure ja AWS, siis tehniliselt on nad üsna sarnased. Kuidas siis valida ühte või teist teenust ja millist? See on keeruline küsimus ja kindlat vastust siinpuhul ei olegi. Seetõttu soovitan valikut tehes esiteks kaaluda oma olemasolevaid teadmisi pilveteenustest ja vajadusel investeerida ka nende teadmiste arendamisse. Viimaks on oluline majanduslik aspekt, mille kohaselt peab ettevõte valima, millised teenused tema rahakotile sobivamad on. Ettevõtted peaks palkama ka pilveeksperdid, kes oskavad hinnata, millised on parimad pilveteenused ettevõtte jaoks ja veel hinnata teisi olulisi aspekte,“ lõpetab Pečiūra.

Crayoni peakontor asub Oslos, kuid ettevõte laieneb pidevalt ja omab praegu 50 esindust 35 riigis. Ettevõttes töötab üle 1500 inimese. Ettevõte on noteeritud Oslo börsil.

Head Uudised GoodNews