1. Avaleht
  2. Uudis
  3. Eesti firma Fusebox arendab norralastega tarbimisele reageerivat energiasalvestussüsteemi
Eesti firma Fusebox arendab norralastega tarbimisele reageerivat energiasalvestussüsteemi

Eesti firma Fusebox arendab norralastega tarbimisele reageerivat energiasalvestussüsteemi

Eesti idufirma Fusebox ja Norra ettevõte Pixii alustasid koostööd, et välja töötada ja täiendada energiasalvestussüsteemide tarbimispaindlikkust.

Projekt võimaldab reaalajas suhelda elektritarbijate, energiasalvestite ja energiasüsteemide vahel, et maksimeerida taastuvate energiaallikate kasutamist ja lahendada kõikuva tootmisega seotud probleemid. 1,4 miljoni euro suurune arendusprojekt algas 1. juunil ja seda rahastab pooles ulatuses EAS Eesti-Norra koostööprojekti “Green ICT” kaudu.

“Suurenev taastuvate energiaallikate osakaal aitab vähendada energiasektori süsinikujalajälge ja loob eeldused süsinikneutraalse elektritootmise kasutuselevõtuks,” rääkis Fuseboxi tegevjuht Tarvo Õng. “Samas, elektrisüsteemi stabiilsuse säilitamiseks tuleb päikese- ja tuuleenergiat nende kõikuvate omaduste tõttu tasakaalustada või vajaduse korral kiiresti kompenseerida.”

Koostööprojekti käigus asendatakse traditsioonilised süsinikdioksiidimahukad seadmed nutikalt integreeritud targa lahenduse ja paindlike energiasalvestusseadmete akudega. Seeläbi vähendatakse energiasektori süsinikuintensiivsust, samas suurendatakse energiasüsteemi tõhusust. “Tulemuse saavutamiseks ühendatakse Fuseboxi nõudluse tasakaalustamise kompetents ja Pixii energiasalvestite kogemus, mis võimaldab üles ehitada uue põlvkonna energia infrastruktuuri, selmet investeerida olemasolevasse, mis on ehitatud tsentraliseeritud elektritootmise toetamiseks,“ selgitas Õng.

Fuseboxi ja Pixii eesmärk on testida lahendust Fuseboxi virtuaalse elektrijaamaga Soome ja Eesti turul.

Energiavaldkonna iduettevõte Fusebox ühendab energiatarbijad ja -süsteemid, mis võimaldab taastuvate energiaallikate paremat integreerimist ja vähendada CO2 heitekoguseid. Ettevõtte põhitoode on virtuaalne elektrijaam, mis tasakaalustab elektritootmist ja -tarbimist, aitab ettevõtetel panustada rohelisemasse keskkonda ja paneb hooned tulu teenima põhitegevust segamata. Ettevõtte peakontor asub Eestis, ettevõttes töötab aga 10 oma ala asjatundjat Baltikumis, Soomes, Poolas, Malaisias, Sri Lankal, Austraalias ja Brasiilias.

Elektrienergia muundamise ja salvestuse ekspert Pixii on noor teadus- ja arendustegevusele keskendunud Norra ettevõte, mille eesmärk on muuta sageduse reguleerimise rakenduste turgu koos muude väärtust lisavate meetrite taga olevate teenustega. Ettevõtte fookus on kompaktsete, moodulitest komplekteeritavate ja laiendamiskõlblike energiasalvestussüsteemide (10-1000 kW) väljatöötamine ja pakkumine. Pixii peakontor asub Norras, tütarettevõtted Austraalias ja Slovakkias.

Head Uudised GoodNews