1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti iduettevõtted maksid kolme kvartaliga 24% rohkem tööjõumakse
Eesti iduettevõtted maksid kolme kvartaliga 24% rohkem tööjõumakse

Eesti iduettevõtted maksid kolme kvartaliga 24% rohkem tööjõumakse

Eesti iduettevõtted maksid selle aasta kolme kvartaliga riigile kokku 90,3 miljonit eurot tööjõumakse, mis on 24% rohkem võrreldes 2020. aasta kolmanda kvartali lõpu seisuga.

Suurim tööjõumaksude maksja oli taaskord Bolt, mis on Eesti töötajate eest tasunud kokku 13,3 miljonit eurot tööjõumakse. Järgnevad Wise (12,9 miljonit eurot), Paxful (3,9 miljonit eurot), Veriff (3,8 miljonit eurot) ja Starship Technologies (2,6 miljonit eurot).

Kolmanda kvartali lõpus töötas Eesti iduettevõtetes 7659 inimest. Mullu samal perioodil oli idusektoris hõivatud 6308 inimest.

Startup Estonia juht Eve Peeterson tõi välja, et möödunud aastal oli näha iduettevõtete värbamistempo aeglustumist, kuna ülemaailmne koroonakriis mõjutas rahvusvahelistele turgudele orienteeritud Eesti iduettevõtteid, kuid tänaseks on idusektor tagasilöökidest lõplikult taastunud. “Eesti iduettevõtted on koroonakriisiga kohanenud ja sellest edukalt välja tulnud. Kolmandat kvartalit järjest näeme värbamistempo taastumist ja kasvu. See näitab ühtviisi nii meie iduettevõtete head kohanemisvõimet kui ka küpsust laiemas mõttes,” sõnas Peeterson.

Tipp-20 idusektori tööandjatest värbab täna 55% kõikidest töötajatest: kolmanda kvartali lõpu seisuga olid need iduettevõtted tööandjaks 4234 inimesele.

Suurim tööandja oli Wise, kus töötas 1157 töötajat. Võrreldes möödunud aasta lõpuga kasvas Wise’i töötajate arv 228 inimese võrra. Teisel kohal oli Bolt: 932 töötajat, kasv võrreldes mullusega 249 inimest. Kolmandal kohal oli Swappie, mis kasvatas töötajate arvu selle aasta kolme kvartaliga nullist 346 inimeseni. Esikolmikule järgnevad Veriff (277 töötajat) ja Starship Technologies (178 töötajat).

Eesti iduettevõtted maksavad Startup Estonia statistika kohaselt Eesti keskmisest ligi kaks korda kõrgemat töötasu. “Kvartaalselt me iduettevõtete palgaandmeid ei kogu ja põhjalikuma kokkuvõtte teeme uue aasta alguses, kuid makstud tööjõutasude jõuline kasv annab signaali, et lisaks töötajate arvule kasvas Eesti iduettevõtetes ka palgatase,” lisas Peeterson.

Head Uudised GoodNews