1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti idusektor kasvas tänavu kolmandiku võrra
Eesti idusektor kasvas tänavu kolmandiku võrra

Eesti idusektor kasvas tänavu kolmandiku võrra

Eesti idufirmad on sellel aastal kaasanud üle 250 miljoni euro investeeringuid, andsid tööd rohkem kui 5000 inimesele ja maksid riigile üle 60 miljoni euro tööjõumakse. Sektor tervikuna kasvas üle 30 protsendi.

Startup Estonia juhi Maarika Truu sõnul kasvab Eesti startup-kogukond jõudsalt ning Eestisse on tekkimas ka uute iduettevõtjate põlvkond. “Meie iduettevõtjate innovaatilised lahendused ja uued tehnoloogiad on eeskujuks nii Euroopas kui ka maailmas, kuid eriti suurt kasvupotentsiaali näitavad täna eelkõige rohemajandus ja finantsvaldkond,” tõi Truu välja.

Startup Estonia statistika põhjal saab välja tuua viis Eesti idusektorit iseloomustavat näitajat.

650 iduettevõtet

2019. aasta lõpu seisuga tegutseb Eestis 650 iduettevõtet. “Iduettevõtteks loeme lihtsustatult öeldes ettevõtet, mis on orienteeritud kiirele globaalsele kasvule ja mille toode või teenus ja ärimudel on globaalselt skaleeritavad. Samuti loetakse kokkuleppeliselt iduettevõtteks neid ettevõtteid, mis on tegutsenud kümme aastat või vähem,” selgitas Truu.

Startup Estonia on hetkel uuendamas Eesti Startup Andmebaasi, mis viiakse üle uuele kaasaegsele platvormile. See lubab iduettevõtetel hõlpsasti endast märku anda ja kogukonnaga liituda. “Lansseerime meie uue andmebaasi järgmise aasta alguses. Tulevikus võimaldab see meil saada kohalikest iduettevõtetest palju täpsema statistilise ülevaate,” ütles Truu.

5000 töökohta

Kui 2018. aastal töötas Eesti iduettevõtetes 3800 töötajat, siis selle aasta lõpuks ületas töötajate arv 5000 inimese piiri. Suurimad tööandjad Eesti idusektoris on jätkuvalt Transferwise, Pipedrive ja Bolt.

60 miljonit eurot tööjõumakse 

Selle aasta lõpuks maksavad iduettevõtted riigile kokku üle 60 miljoni euro tööjõumakse, mis on kolmandiku võrra enam kui 2018. aastal. Siis küündis tööjõumaksude maht 45,5 miljoni euroni.

250 miljonit eurot investeeringuid

Kui kümme aastat tagasi kaasasid iduettevõtted aastaga kõigest 4 miljonit eurot, siis tänavu ületas Eesti idufirmadesse investeeritud summa 250 miljoni euro piiri.

Eesti ettevõtjatel on Truu sõnul häid teadmisi ja kogemusi nii toodete ja teenuste arendamises ning turule toomises kui ka investeeringute kaasamises. “Eesti startup-kogukond on jõudnud arenguetappi, kus me ei pea enam kirjeldama, kes me oleme ja kust me tuleme, vaid saame ettevõtteid üles ehitada, arendada ja viia globaalsetele turgudele, luues väärtust nii investoritele kui ka majandusele ja ühiskonnale laiemalt,“ kommenteeris Truu.

Kasv aastaga 30 protsenti

Eesti idusektor on üks kiiremini kasvavaid sektoreid Eestis, mis kasvab üle 30 protsendi aastas, ületades oluliselt Eesti SKP kasvu.

“Kui varasemalt on meie eesmärk olnud startup-kogukonda elavdada, siis nüüd näeme selgelt, et Eestis on juba toimiv kogukond. Riigi ja ka meie eesmärk on pakkuda alustavale ettevõtjale sidusat, toetavat ja hästitoimivat keskkonda ideede elluviimiseks ning ka iduettevõtte loomiseks ja arendamiseks,” lisas Startup Estonia juht.

Eestis ühendab ja toetab iduettevõtjaid riiklik programm Startup Estonia, mida viib ellu Kredex.

Head Uudised GoodNews