1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Eesti ja Läti peaministrid andsid Livonia auhinna üle Lux Expressile ja Air Balticule
Eesti ja Läti peaministrid andsid Livonia auhinna üle Lux Expressile ja Air Balticule

Eesti ja Läti peaministrid andsid Livonia auhinna üle Lux Expressile ja Air Balticule

15. oktoobril anti Riias Eesti ja Läti peaministrite kohtumisel üle Livonia auhind, mille pälvivad traditsiooniliselt üks Eesti ja üks Läti ettevõte, kes on panustanud naaberriigi ettevõtlusmaastiku kujundamisse – Eestist teenis auhinna Lux Express ja Lätist Air Baltic.

Eesti peaminister Kaja Kallas rõhutas auhinda üle andes heanaaberlike suhete tähtsust Lätiga. „Seetõttu on oluline ka tunnustada ettevõtteid, kes mõlemas riigis aktiivselt ärisuhete arendamisega tegelevad. Mõlemad tänased Livonia auhinna laureaadid on seda silmapaistvalt teinud ja ühtlasi andsid koroonapandeemia ajal, kui transpordivõimalused pea üleöö ahenesid, oma panuse, et meie inimesed koju jõuaksid,“ ütles Kallas.

„Sellistele väikestele riikidele nagu Eesti ja Läti on äärmiselt tähtis, et meil on ettevõtteid, mis arendavad aktiivseid ärisidemeid naaberriikidega. Kui tavaolukordades näeme piiriülest tegevust kui midagi enesestmõistetavat, siis viimased kaks aastat on näidanud, et olukord võib muutuda väga kiiresti. Lux Express ja Air Baltic on keerulistel aegadel aidanud tagada meie inimeste liikumisvabadusi, olgu siis piiride tagant koju või ka kodust kaugemale,“ sõnas Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts ja lisas, et kuigi digitaalsed suhtlusviisid on tulnud meie ellu ja jäävad ka tulevikus, on selge, et inimeste ja kaupade vaba liikumine jääb jätkuvalt kõigi loomulikuks vajaduseks.

Lux Express on opereerinud bussiliine Eesti ja Läti vahel üle 20 aasta ning jätkanud teenuste osutamist võimalusel ka Covid-19 kriisi ajal. Ettevõtte jätkuvaid investeeringuid äritegevuse ja autopargi arendamisse näitab uusimate, kõige moodsama tehnoloogia ja mugavustega busside olemasolu liinidel. Lux Express, mis tegutseb seitsmes riigis, on pakkunud Lätile võtmetähtsusega ühendusi ka teiste naabermaadega, nagu Poola, Leedu, Venemaa ja Valgevene. Eesti riigile oli oluliseks abiks partnerlus Lux Expressiga paljudest maailma nurkadest tagasipöörduvate Eesti kodanike kojutoomisel läbi naaberriikide pealinnade viirusekriisi esimestel nädalatel.

Air Baltic on jätkanud Eestile hädavajalike lennuühenduste pakkumist pandeemiaperioodil ja hoiab täna Tallinnas liidripositsiooni. Viimaste aastate jooksul on Air Baltic oluliselt laiendanud tegevust Tallinna lennujaamas, pakkudes momendil 15 otselendu.

Livonia auhinna algatasid Eestis tegutsevad Läti ettevõtjad 2013. aastal.

Laureaadid on alates 2017. aastast olnud:

2017 – Tallink ja Läti munatootja Baltic Ovo

2018 – Latvijas Maiznieks (Eesti Pagari investeering Lätis) ja Valmiermuižas Alus

2019 – Latvijas Finieris ja Graanul Invest

Head Uudised GoodNews