1. Avaleht
  2. Äri
  3. Eesti kaitsevaldkonna ettevõtted osalevad Londonis ärimessil
Eesti kaitsevaldkonna ettevõtted osalevad Londonis ärimessil

Eesti kaitsevaldkonna ettevõtted osalevad Londonis ärimessil

EAS koostöös Eesti Kaitsetööstuse Liiduga viis ettevõtted riikliku ühisstendiga rahvusvahelisele kaitsetööstuse messile DSEI 2021, mis toimub 14.-17. septembrini Londonis.

Eesti ühisstendil osalevad kaheksa ettevõtet: Bristol Trust, Sensus Q, Samelin, Nordic Armoury, Marduk Technologies, ETHR, Terra Mil ja Threod Systems. Eraldi on oma stendiga sel korral väljas Milrem Robotics.

EAS-i ettevõtluse ja innovatsiooni keskuse direktori Mihkel Tammo sõnul ei ole Eesti kaitsetööstuse ettevõtted DSEI messil kunagi nii suurelt väljas olnud. „Sel aastal osaleb Milrem eraldi oma stendiga, kuid kohe Eesti ühisstendi kõrval, moodustades sellega ühe suure ja väga silmapaistva Eesti ala. Milrem on kaitsevaldkonnas juba rahvusvaheliselt tuntud ja aitab oma tuntusega väiksemaid Eesti kaitsetööstuse ettevõtteid, samuti oli Milremi jaoks oluline, et nad oleks Eesti ühisstendi kõrval,“ ütles Tammo.

Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhi Helen Naaritsa sõnul on kaitsetööstuse messidel osalemine Eesti kaitsetööstuse ettevõtetele eluliselt vajalik. „Defence Estonia klastri liikmed toodavad ja arendavad maailmas unikaalseid tooteid ja teenuseid, sageli nišitooteid, mistõttu on toodete tutvustamine vahetult klientidele ja partneritele oluline. Kaitsetööstuses on raske, et mitte öelda võimatu jõuda tehinguteni tooteid distantsilt tutvustades. Messidel on hea oma silmaga vaadata, milleks mingi masin või tehnoloogia on suuteline ja kuidas seda on võimalik kaasaegses sõjapidamises rakendada,“ kommenteeris Naarits.

Droonitõrje valdkonnas tegutsev Marduk Technologies tutvustab messil droonitõrje platvormi Shark, mille arendust toetasid kaitseministeerium ja EAS. „Oleme toodet arendanud aastast 2017, kuid tänaseks võib öelda, et toode on lõpuks kasutusvalmis. Kuna droonitõrje on maailmas üha akuutsem teema ja toote reaalne vajadus on esile kerkinud just viimastel aastatel, siis loodame saada ka Londoni messil tootele piisavat tähelepanu. Shark on võimeline avastama, tuvastama ja järgima väiksemaid droone, nagu DJI Mavic, ligi 2 kilomeetri kauguselt,“ ütles ettevõtte müügijuht Leet Rauno Lember.

Nordic Armoury pakutavad paukpadrunitega laskmisseadmed on leidnud laia kasutust Eesti kaitseväes ja kaitseliidus. Seetõttu soovib ettevõte astuda järgmise sammu ja asuda tooteid turustama välisturgudel. „Oleme kaitseministeeriumi toel välja arendanud uut tüüpi Browning M2 raskekuulipilduja paukpadrunitega laskmise seadme. Kuna seda Browningu kuulipildujat kasutab suurusjärgus 100 riiki maailmas ja relvasüsteeme on erinevatel perioodidel kokku toodetud ligi 3 miljonit ühikut, võib tõdeda, et tootel on tugev ekspordipotentsiaal. Kuna valdkond võib tihtipeale olla tundlik ning tootenäidiste saatmine ühest riigist teise vajab litsentse ja korralikku paberimajandust, siis messid on hea viis tutvustada tooteid korraga suurele potentsiaalsele audientsile,“ ütles ettevõtte tegevjuht Mihkel Piirsalu.

DSEI on üks suuremaid ja tähtsamaid kaitse- ja relvatööstuse messe maailmas. 2019. aastal osales messil üle 1600 eksponendi ja 35 000 külastaja rohkem kui 50 riigist.

Messil osalevad ka kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm, kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor VeikoVello Palm ja Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse direktor Magnus-Valdemar Saar.

Head Uudised GoodNews