1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti parimad ettevõtted on KLF-Eri, Wirtgen Eesti, Eesti Energia ja Kühne+Nagel
Eesti parimad ettevõtted on KLF-Eri, Wirtgen Eesti, Eesti Energia ja Kühne+Nagel

Eesti parimad ettevõtted on KLF-Eri, Wirtgen Eesti, Eesti Energia ja Kühne+Nagel

Täna hilisõhtul selgusid ettevõtluskonkursside Ettevõtluse Auhind 2013 ja Eesti Ettevõtete Konkurentsivõime Edetabel 2013 võitjad. Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu koostatavas Konkurentsivõime Edetabelis osutus kõige konkurentsivõimelisemaks mikroettevõtte KLF-Eri OÜ, keskmise suurusega ettevõtte seas on tugevaim Wirtgen Eesti OÜ ja suurettevõtete hulgas Eesti Energia AS. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) Ettevõtluse Auhind 2013 peavõitjaks kuulutati Kühne+Nagel AS.

Lisaks peaauhindadele kuulutati täna õhtul Estonia kontserdisaalis peetud pidulikul galal välja võitjad 5 kategoorias ning selgitati kõige konkurentsivõimelisemad ettevõtted 13 kategoorias.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Tööandjate Keskliit koos Eesti Konjunktuuriinstituudiga on juba kümme aastat  koostanud Eesti Ettevõtete Konkurentsivõime Edetabelit ning selgitanud välja ettevõtete üldist konkurentsivõime paremusjärjestust. Sel aastal jagati esmakordselt üldedetabel ettevõtte suuruse järgi kolmeks: selgitati välja konkurentsivõimelisim ettevõte nii suurettevõtete, kesk- ja väikeettevõtete kui ka mikroettevõtete arvestuses.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ütles auhinnatseremoonial: „Tunnustades ettevõtjaid, tunnustame kogu ühiskonna põhiväärtuseid, milleta on raske riigi arengut ette kujutada. Soov edasi pürgida, luua uusi väärtuseid, teha midagi paremini kui varem, julgeda otsustada ja vastutada, püüelda pühendunult oma unistuste täitumise poole on need väärtused, mida täna tunnustame. Ilma nende omaduste ja väärtusteta vaevalt, et ükski ettevõtja pikemaajaliselt konkurentsis suudab püsida.“

Konkurentsivõime üld- ja alamedetabelites tuuakse ära ettevõtted, kes selleks soovi avaldavad, vastavad metoodikas ettenähtud nõuetele ja esitavad nõutavad statistilised andmed oma kahe aasta tegevuse kohta: müügitulu, puhaskasum, tööjõukulud, investeeringud põhivarasse, ekspordikäive, omakapital ja aasta keskmine töötajate arv.

Samuti selgitati konkurentsivõimelisimad ettevõtted ka tegevusvaldkondade lõikes, millisteks osutusid:

Eesti Energia AS, tööstus- ja energeetika
A. Le Coq AS, toiduainetööstus
Tallinna Kaubamaja AS, jaekaubandus
Orlen Eesti OÜ, hulgikaubandus
Estravel AS, turism
Riigi Kinnisvara AS, äriteenindus- ja kinnisvara
Tallinna Sadam AS, transport  ja logistika
Real-E State OÜ, arhitektuur ja projekteerimine
Merko Ehitus AS, ehitus
EMT AS, side, kommunikatsioon ja IT
Swedbank AS, finantsvahendus
Olympic Entertainment Group AS, teenindus
Oilseeds Trade AS, põllu- ja metsamajandus

Konkurentsivõime Edetabeli koostamise eesmärgiks on välja selgitada kõige konkurentsivõimelisemad ettevõtted, pakkuda firmadele võimalust võrrelda end teiste omasugustega ning hinnata Eesti ettevõtete edukust, tulemuslikkust ja jätkusuutlikkust. Konkurentsivõime edetabel koostatakse suurettevõtete, väike- ja keskmise suurusega ettevõtete ning mikroettevõtete arvestuses ja tegevusalade kaupa 13 kategoorias.

Konkursi Ettevõtluse Auhind eesmärk on jagada riigipoolset tunnustust edukatele ettevõtetele ja tõsta ettevõtlusteadlikkust. Auhinnakategooriate parimad valisid eri valdkondade eksperdid, peaauhinna võitja aga kõrgetasemeline žürii. Ettevõtluse Auhinna konkursi korraldamist rahastas EAS Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.

Head Uudised GoodNews