1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti startup viisat taotleti aasta jooksul 47 riigist
Eesti startup viisat taotleti aasta jooksul 47 riigist

Eesti startup viisat taotleti aasta jooksul 47 riigist

Malaisia iduettevõtja Shaun Deanesh
Foto: Aron Urb

Täna saab ühe aasta vanuseks Eesti startup viisa programm. Aasta jooksul laekus kokku 325 avaldust 47 riigist. Kohaliku idufirmade kogukonna, Siseministeeriumi ning Startup Estonia koostöös sündinud startup viisa, võimaldab Euroopa Liitu mittekuuluvate riikide kodanikel siinsete idufirmade heaks töötada, olemasolevaid idufirmasid siia kolida või Eestis uusi asutada.

Esimese aasta jooksul on positiivse vastuse saanud 140 taotlust, negatiivse 170 taotlust ning 15 taotlust on veel töös. Startup viisa saamiseks peavad idufirmad esmalt täitma avalduse oma ettevõtte ja meeskonna kirjeldusega, mida seejärel hindab Eesti idufirmade kogukonna liikmetest koosnev eksperdikomisjon. Ettevõtte Pipedrive asutaja ja eksperdikomisjoni liikme Ragnar Sassi sõnul on startup viisa programm ideaalne näide avaliku sektori ja erasektori koostööst. „Sellised kiired ja toimivad lahendused avavad Eesti idufirmakogukonna ülemaailmsele publikule. Eestil on ainulaadne võimalus olla paljude idufirmade jaoks värav Euroopa ja maailma turgudele,“ ütles Sass.

Kõige enam startup viisa taotlusi on esitanud India, Venemaa, Ukraina, Pakistani ja Türgi meeskonnad. Kuigi vastu võetakse keskmiselt 45% avaldustest, on mõnede riikide, nagu Valgevene, Ukraina ja Venemaa, tulemused sellest oluliselt paremad. Kogu meeskonna jaoks esitatakse ühine avaldus, mis tähendab, et koos idufirmaga Eestisse kolivate isikute arv võib tegelikkuses olla kordades suurem.

„Arvestades, et taotlusi on laekunud 47 riigist, on välisriikides huvi Eestis idufirmade arendamise vastu märkimisväärne. Tegeleme täisteenuse väljatöötamisega riikide jaoks, kus huvi on olnud kõige suurem ning laieneme ka uutele sihtturgudele, mis võiksid Eesti ärikeskkonnast saada kõige suuremat kasu,“ sõnas Startup Estonia projektijuht Rivo Riistop.

Pärast positiivse vastuse saamist, tuleb kõigil meeskonnaliikmetel järgmise sammuna taotleda endale Eesti saatkonnast, või juba Eestis olles Eesti Politsei- ja Piirivalveametist viisa või ajutine elamisluba. Praeguseks on viisa või ajutise elamisloa saanud umbes 100 idufirmade asutajat ning Eesti idufirmadesse on tööle saabunud või varsti saabumas 167 andekat inimest.

Maailmast talentide otsingul konkureerib Eesti oma startup viisa programmiga palju suuremate riikidega nagu Kanada, Holland ja Itaalia. Eesti startup viisa programm on aasta jooksul saanud sama palju taotlusi, kui enamik teisi viisaprogramme mitme aasta jooksul.

Malaisiast pärit idufirma asutaja Shaun Deanesh’i sõnul polnud Eesti ainuke riik, mille viisat taotleti, ent otsustavaks sai siinne kiire asjaajamine. „Soovisin leida meie idufirma arendamiseks sobivat keskkonda. Pikas perspektiivis on Eesti praegu ainus riik, kus idufirmad saavad ELi mittekuuluvate riikide passiga isikuid palgata. Kui aus olla, polnud Eesti ainus riik, mille viisat me taotlesime ja saime pakkumisi ka teistest Euroopa Liidu riikidest, kuid nende puhul võttis üldiselt taotlemiseks rohelise tule saamine aega kuid. Eestis võttis see aega vähem kui 10 päeva. Ka õhk on siin imeliselt värske. Tallinn on erilise, keskaegse õhkkonnaga linn, kuid tehnoloogiasektor on siin suurepärasel tasemel.“

Startup viisa programmi koordinaator on Startup Estonia, mis on loodud Eesti idufirmakeskkonna ülesehitamiseks ja tugevdamiseks, et luua kohalike idufirmade jaoks kindel kasvupinnas. Startup Estonia programmi elluviijaks on Sihtasutus KredEx. Startup Estonia programmi rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Head Uudised GoodNews