1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Ei ole aprill! Estover hakkab tööks kasutama piimaenergiat
Ei ole aprill! Estover hakkab tööks kasutama piimaenergiat

Ei ole aprill! Estover hakkab tööks kasutama piimaenergiat

Estover Piimatööstus rajab Elva valda Kaarlijärve külla meiereid energiaga varustava biogaasijaama. Samasse tuleb ka 1100-ruutmeetrine juustuvalmistusladu. Mõlemad objektid ehitab aasta lõpuks Mapri Ehitus.

Rajatava biogaasijaama eesmärk on piimatööstusest kogutud reovee ja vadaku anaeroobne kääritamine biogaasi saamiseks. Kavas on biogaas ära kasutada tööstuses vajamineva auru tootmiseks, asendades senist põlevkiviõli. Jaam on valmis vastu võtma kuni 1200 kuupmeetrit reovett ja 250 kuupmeetrit vadakut päevas. Arvestuslikult saab nii kaetud enamik Kaarlijärve tootmise soojusenergia vajadusest. Tööde käigus rekonstrueeritakse aeroobne reoveepuhasti.

Biogaasijaam läheb maksma üle 6 miljoni euro, millest Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetus on ligi 2 miljonit. Kogu investeeringu maksumus käibemaksuga on ligi 10 miljonit eurot.

Hannes Prits, Estover Piimatööstuse tegevjuht: “Näeme ringmajandust olulise võimalusena ja naljatamisi saame öelda, et hakkame tööle piimaenergial. Biogaas on parim püsivat energiat pakkuv taastuvenergiaallikas, sest erinevat bioloogilist massi on Eestis suhteliselt palju, samas kui päikest pigem vähe ja ka tuul pole püsiv.”

United Estover Group tegutseb aastast 1992. Ettevõte tugineb 100% Eesti kapitalil ja pakub tööd rohkem kui 200 inimesele. Estover on Eesti juustuturu liider umbes 35% turuosaga. Lisaks omatoodetele tegeleb ettevõte importbrändide turustamisega, esindades Eestis juustubrände Philadelphia, President, Bergader jpt.

Mapri Ehitus on Eestis ja Lätis tegutsev ehitusettevõte, mille 2019. aasta konsolideeritud ehitustöödemaht oli ligi 86 miljonit eurot. Ettevõte annab tööd 120 inimesele.

Head Uudised GoodNews