1. Avaleht
  2. Äri
  3. Electrolux esitles maailma esimest 100% korduskasutatud materjalidest tolmuimejat
Electrolux esitles maailma esimest 100% korduskasutatud materjalidest tolmuimejat

Electrolux esitles maailma esimest 100% korduskasutatud materjalidest tolmuimejat

Uuendusliku tolmuimeja prototüübiga soovib kodumasinate tootja Electrolux astuda olulise sammu toodete ringluse suunas. Täielikult ümbertöödeldud ja korduskasutatud materjalidest tolmuimeja osad pärinevad tarbeelektroonikast, näiteks kasutatud föönidest, tolmuimejatest ja arvutitest.

Igal aastal toodetakse maailmas üle 400 miljoni tonni plasti, kuid alla 12% sellest tuleb ümbertöödeldud materjalidest. Electroluxi müügijuhi Sergei Pooli sõnul tähendab see, et tootjatel on probleeme turvalise ja ühtlaselt kvaliteetse ümbertöödeldud materjali leidmisel. “Aastal 2010 oli Electrolux oma tööstusharu esimene ettevõte, kes juhtis Vac from the Sea projektiga avalikkuse tähelepanu ülemaailmsele ümbertöödeldud plasti puudusele. Ümbertöödeldud materjale sisaldavate toodete maht on pärast seda küll kogu tööstuses kasvanud, kuid on ikka veel päris väike,” sõnas Pool.

Electrolux lõi koostöös ettevõttega Stena Recycling projekti Circular Initiative. Eesmärk on õppida, kuidas panna ümbertöödeldud materjalide turg tööle sama hästi kui toormaterjalide oma. Projekti esimene konkreetne tulemus on 100% ümbertöödeldud plastist ja korduskasutatud tarbeelektroonikatoodete osadest valmistatud tolmuimeja. Prototüübi arendamise eesmärk oli uurida kodumasinate ringlusse võtmise võimalusi.

Electroluxi tegevjuht Jonas Samuelson kommenteerib: „Meie ettevõte on andnud kindla lubaduse 2030. aastaks oma kliimamõju vähendada ning ringlus on selle ülioluline osa. Koostöö Stena Recyclinguga on üks tähtsaid ettevõtmisi, mida teeme enda proovile panemiseks ja tööstusvaldkonna arendamiseks teadmiste jagamise ja uuenduste kaudu. Tahame aidata tarbijaid jätkusuutlike valikute tegemisel ning selle õnnestumiseks peame ringlusesse tõsiselt suhtuma.“

Electroluxi jätkusuutlikkuse juhi Henrik Sundströmi sõnul on projekt toonud esile asjaolusid, mida peab toodete parema ringluse poole püüdlemisel arvesse võtma. „Nii toote kujunduses, materjalikasutuses kui uues ärimudelis ehk igas valdkonnas tuleb tegeleda õiguslike tingimuste ning kvaliteedi- ja turvalisusküsimustega. Peame leidma tasakaalu korduskasutatud ja ümbertöödeldud materjalide osakaalu suurendamise ja toodete eluea lõpus nende uuesti ringlusse andmise võimaluste vahel,“ ütles Sundström.

Kasutatud toodete, näiteks föönide, tolmuimejate ja arvutite materjal on pärit Põhjamaade majapidamistest. Keskendumine tarbekaupadele võimaldas projekti käigus uurida ümbertöödeldud toodete ja nende osade elutsüklit, et saada teadmisi selle kohta, kuidas tarbijad ringlussevõttu suhtuvad ja seda ise rakendavad.

Aastaks 2030 koosnevad Electroluxi tooted vähemalt 50% ümbertöödeldud materjalidest. Teekonnal ringluseni annab prototüübi arendamine Electroluxile tulevaste uuenduste tarbeks olulisi teadmisi.

Head Uudised GoodNews