1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Electroluxi disainikonkursi Design Lab 2013 võitjaks valiti lendavad mini-puhastusrobotid
Electroluxi disainikonkursi Design Lab 2013 võitjaks valiti lendavad mini-puhastusrobotid

Electroluxi disainikonkursi Design Lab 2013 võitjaks valiti lendavad mini-puhastusrobotid

Sel aastal 11. korda toimunud Electroluxi disainikonkursi Design Lab 2013 võitjaks valiti lendavate mini-puhastusrobotite kontseptsioon “Mab”, teise koha pälvis 3D toiduprinteri lahendus ning kolmanda koha paisuvad seinad, mis puhastavad õhku. Konkurss pakub majapidamis- ja kokandustarvete tulevikulahendusi.

Võidutöö idee seisneb automatiseeritud puhastussüsteemis, mis koosneb sadadest miniatuursetest lendavatest robotitest, mis puhastavad pindu veetilkadega. „Mab“ kontrollib üle kogu maja, teeb kindlaks piirkonnad, mis vajavad puhastamist, ja saadab robotid automaatselt tööle. Esikoha pälvinud idee autoriks on Kolumbiast pärit Adrian Perez Zapata.

Võidutöö autor sai inspiratsiooni ülikooli aedades mesilaste kontrollitud liikumist ja nende koostöö toimimist jälgides.“Minu kontseptsioon Mab vajab automaatseks toimimiseks vaid veidi seadistamist, et inimene saaks koju jõudes leida eest parve mini-roboteid, kes iseseisvalt kodu puhastavad. See tähendab, et sa saad puhata ja lõõgastuda ning lihtsalt jälgida, kuidas väikesed “Mab” haldjad töö sinu eest ära teevad,” ütles Perez Zapata.

“Selle aasta võidutöö vaatleb robotit mitte kui inimese käitumise jäljendajat, vaid on inspireeritud looduse koostöö toimise loogikast ning gruppide intelligentsusest,” ütles Stefano Marzano, Electroluxi disainiosakonna juht ja žürii esimees. „Mab“ on innovaatiline lahendus, mis tagab maksimaalse tulemuse ja nõuab võimalikult väikest kasutajapoolset panust, lisas Marzano.

Teise koha pälvis Atomium 3D toiduprinter, mille autoriks on Brasiiliast pärit Luiza Silva ning kolmas koht kuulus Koreast pärit Jeabyun Yeonile “Hingava seina” kontseptsiooni eest. Rahvahääletuse võitis “Mab”, mis sai 40 protsenti kõikidest häältest, kogudes kokku 4 391 häält.

Disainikonkurssi eesmärk on julgustada disainitudengeid rahvusvahelisel tasemel esitama oma läbimurdelisi ideid tuleviku majapidamisseadmete väljatöötamiseks ja leida uusi turul olevaid talente. Selleaastase konkursi teemaks oli „Innustatud linnaelu“. Kokku laekus tänavu üle 1 700 idee rohkem kui 60 erinevast riigist üle kogu maailma. Konkursi Design Lab 2013 võitja saab auhinnaks pooleaastase tasustatud praktikakoha Electroluxi rahvusvahelises disainikeskuses ja lisaks 5000 euro suuruse auhinnaraha. Teist ja kolmandat kohta premeeritakse vastavalt 3000 ja 2000 euro suuruse auhinnarahaga. Rahvahääletuse võitja saab 1000 euro suuruse eriauhinna.

Head Uudised GoodNews