1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Elektroonika-ja elektriseadmete sektor on pärast stabiliseerumist taas tõusuteel
Elektroonika-ja elektriseadmete sektor on pärast stabiliseerumist taas tõusuteel

Elektroonika-ja elektriseadmete sektor on pärast stabiliseerumist taas tõusuteel

Eelmisel aastal toimus Eesti elektroonika- ja elektriseadmete tööstuses mõningane stabiliseerumine, samas tänavu esimeses kvartalis pöördus sektor kümnendiku suuruse tootmismahu kasvuga taas tõusuteele.

Elektroonika- ja elektriseadmete tootmine kasvas mullu aastaga ühe protsendi võrra. Müügi ja ekspordi kasvud jooksevhindades ulatusid vastavalt 3,8 protsendini ja 4,2 protsendini. Nii tootja- kui ka ekspordihinnad eelmise aastaga võrreldes mõnevõrra langesid.

Elektroonika- ja elektriseadmete müügist moodustasid 2012. aastal kolmveerandi arvutite, elektroonika- ja optikaseadmed ning veerandi elektriseadmed. Elektroonika- ja optikaseadmete haru eksport kasvas 2012. aastal 3,5 protsendi võrra, mis oli oluliselt aeglasem kasv kui aasta varem. Elektriseadmete toomises aeglustus samuti ekspordi kasv, ent ületas üle kahe korra elektroonikatööstuse kasvu, ulatudes 7,4 protsendini.

Kahe tugeva investeerimisaktiivsusega aasta järel toimus 2012. aastal elektroonika- ja elektriseadmete tootmises investeeringute mahu kolmandiku suurune langus. Jätkuvalt suurima, 80-protsendilise osatähtsusega, olid investeeringud masinatesse ja seadmetesse, ent nendesse suunati 40 protsenti vähem raha kui aasta varem. Hoonetesse ja rajatistesse investeeriti 15 protsenti ning transpordivahendite, arvutite ja maa soetamisse võrdselt kaks protsenti koguinvesteeringutest.

Elektroonika- ja elektriseadmete tootmine on olnud üks kiiremini arenevaid tööstusharusid Eestis. Ettevõtete müügimaht kasvas ajavahemikul 2005-2012 neli ja pool korda. Tootmismahtude kasv on saavutatud tänu tootlikkuse tõusule ning uute kõrgema lisandväärtusega toodete turule toomisele.  Elektroonika- ja elektriseadmete tootmist iseloomustab geograafiline kontsentreeritus Tallinna ja selle lähiümbrusse, kuid samas mõjutab ta ka oluliselt regionaalset arengut.

2013. aasta esimeses kvartalis näitas elektroonika- ja elektriseadmete tootmismaht kümnendiku suurust kasvu, ent see toetus vaid elektroonikatööstusele. Eesti Konjunktuuriinstituudi märtsi uuringus osalenud elektroonika- ja optikaseadmete ettevõtete kindlustunne oli paranenud, sest seda mõjutas oodatav toodangu ja ekspordi mahtude kasv.

Täpsemalt on võimalik elektroonika- ja elektriseadmete 2012. aasta ülevaatega tutvuda siin.

Head Uudised GoodNews