1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Elioni kliendid saavad kiirema interneti püsiühenduse
Elioni kliendid saavad kiirema interneti püsiühenduse

Elioni kliendid saavad kiirema interneti püsiühenduse

1425525_93560511Elion viib lähema kolme aasta jooksul ca 80% oma interneti püsiühenduse klientidest üle uuematele tehnoloogiatele, mille tulemusena tõuseb lähiaastail just eramupiirkondades elavate klientide internetikiirus.

Paljude Elioni klientideni jõuab internetiteenus täna üle vaskkaabli, mis tähendab, et interneti kiirus ulatub allalaadimisel maksimaalselt 16 Mbit/s ja üleslaadimisel 1Mbit/s. Eeskätt puudutab see ADSL-tehnoloogiast sõltuvaid kliente. Tänu tehnoloogia arengule on aga võimalik ka üle vaskkaabli edastada kordades suuremaid kiirusi, mistõttu on Elion alustanud klientide üleviimist uuematele tehnoloogiatele.

Eesti Telekomi võrguarengu ja infrastruktuuri juhi Toivo Praakeli kinnitusel suudab ettevõte VDSL2, Vplus ja G.fast tehnoloogiate toel vaskkaabist läbi lasta suuremaid andmemahte ja pakkuda kliendile kiiremat ühendust. See tähendab, et ka üle vaskkaabli on võimalik pakkuda lairibaühendusi alla- ja üleslaadimise kiirustega kuni 400 Mbit/s, sõltuvalt kasutatavast tehnoloogiast ja kliendiliini pikkusest.

„Prioriteediks on parandada teenuste kvaliteeti ja tõsta ühenduse kiirust olemasolevatel klientidel,“ märkis Praakel.  „Oleme turule tulnud VDSL baasil lairiba teenusega, mille puhul pakume vaskühendusega klientidele alla- ja üleslaadimise kiirusi 40/10 Mbit/s ning lähiajal lisandub võimalus kasvatada kiirust poole võrra. Alustasime võrkude rekonstrueerimisega suuremate linnade ja nende lähiümbruse eramupiirkondades ning liigume edasi hõredamalt asustatud piirkondade suunas. Soov on järgneva kolme aastaga jõuda uute ja kiiremate tehnoloogiatega ca 80 protsendini meie klientidest.“

Elioni taristusse kuulub tuhandeid kilomeetreid vaskkaabli võrke üle Eesti. Vanimad Elioni võrgus töötavad vaskkaablid pärinevad juba esimese Vabariigi päevilt ehk eelmise sajandi kolmekümnendatest.

Elioni prioriteediks on siiski juba aastaid olnud kliendiühenduste ehitamine valguskaablite kaudu, kus interneti ühenduse kiirused ulatuvad hetkel nii alla- kui üleslaadimisel  kuni 300 Mbit/s. Tänaseks oleme jõudnud valguskaablile üle viia kolmandiku meie lairibateenuste klientidest.

Head Uudised GoodNews