1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Elisa: Eesti on 4G võrkude rajamisel maailmas esirinnas
Elisa: Eesti on 4G võrkude rajamisel maailmas esirinnas

Elisa: Eesti on 4G võrkude rajamisel maailmas esirinnas

elisa_logoEesti on maailmas esimeste üleriigilist 4G levi pakkuvate maade hulgas. Terves Euroopas on vaid kaks riiki, Eesti ja Rootsi, kus on avatud kogu riiki katvad LTE võrgud ning kogu maailmas on üleriigilise LTE leviala avanud veel näiteks Lõuna-Korea ja Singapur.

Elisa võrgujuht Andrus Kaarelsoni sõnul on Eesti oma 4G võrkude arengukiiruse osas maailmas tõesti erandlik ja selgelt esirinnas. „2013. aasta jooksul katsid kaks suurimat Eesti operaatorit 4G leviga kogu riigi. Sarnaseid riike maailmas, kus kogu maa on kaetud LTE võrguga, saab veel alanud ehk 2014. aasta alguseski ühe käe sõrmedel üles lugeda,“ tõdes Andrus Kaarelson. „Kui üle maailma oli ülemaailmse mobiilioperaatorite assotsiatsiooni GSA andmetel LTE võrgu 2013. aasta lõpuks avanud kokku üle 220 operaatori rohkem kui 80 riigis, siis kogu riiki katva võrguni on maailmas jõudnud vähesed operaatorid, Eesti ja Rootsi kõrval on samaväärne LTE võrk olemas veel Lõuna-Koreal ja Singapuris.“

Eestis on LTE võrkude kiirele arengule kaasa aidanud riigi huvi ja tugi ning elanikkonna motiveeritus kasutada uusi ja innovaatilisi tooteid ja teenuseid. „Uuringud näitavad, et täna ei piirdu Eesti elanikud vabal ajal enam mitte ühe ekraaniga, vaid kasutavad korraga vähemalt kahte ekraani, näiteks nutitelefoni ja arvutit või tahvelarvutit ja telerit ning seetõttu soovivad oma seadmetesse ka kiiret ja korraliku kvaliteediga internetti,“ märkis Andrus Kaarelson. „Uudne LTE tehnoloogia võimaldab veelgi mugavamalt kasutada kõiki uudseid tehnoloogiaid ja multimeediateenuseid, mida seni oli pildikvaliteedi või suure andmemahu tõttu väiksemates seadmetes ebamugav kasutada,“ täpsustas Elisa võrgujuht.

Eesti elanike huvi kasvu 4G seadmete vastu kinnitavad ka uuringufirma GfK Retail & Technology eelmise aasta septembri-novembri statistilised näitajad, mille järgi oli iga viies Eestis müüdud telefonidest 4G seade. Elisas täna müügil olevatest seadmetest on 4G toega juba ligi 60% nutitelefonidest (25 telefoni) ja tahvelarvutitest (12 tahvlit).

Kaarelsoni sõnul jätkab Elisa tööd 4G levi tihendamise osas. „Elisa on võrkude välja arendamisel valinud selgelt kliendikeskse lähenemise, et pakkuda parimat interneti kasutuskogemust ja seetõttu on meie jaoks oluline tagada välilevi kõrval ka interneti jõudmine siseruumidesse,“ lausus Elisa võrgujuht. „Seda suunda toetavad eeskätt võrgu välja arendamisel kasutatavad tehnoloogiad, sest Elisa eelistuseks on 3,5G ja 4G võrkude rajamisel selgelt olnud madalad võrgusagedused, mis tulevad kliendile ka tuppa.“

Siselevi kvaliteedi tõstmise eesmärgil tihendas Elisa eelmise aasta septembrist kuni detsembrini keskpaigani 4G levi seitsmes Eesti linnas: Tartus, Pärnus, Viljandis, Võrus, Jõhvis, Rakveres ja Raplas. Tänu 4G levi tihendamisele on neis linnades võimalik kasutada korraliku kiirusega internetti nii väli- kui ja sisetingimustes.

Täna katab Elisa 4G internet 95% Eesti territooriumist ning jõuab 97%-ni Eesti elanikest.

Head Uudised GoodNews