1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Endise Nokia nõukogu esimehe soovitus ettevõtjatele: käitu alati nii, et kõike, mida sa teed, saaks kajastada kohaliku ajalehe esikaanel
Endise Nokia nõukogu esimehe soovitus ettevõtjatele: käitu alati nii, et kõike, mida sa teed, saaks kajastada kohaliku ajalehe esikaanel

Endise Nokia nõukogu esimehe soovitus ettevõtjatele: käitu alati nii, et kõike, mida sa teed, saaks kajastada kohaliku ajalehe esikaanel

Nokia endine nõukogu esimees, ettevõtja ja investor Risto Siilasmaa rääkis Startup Estonia ja EstBANi korraldatud kohtumisel Eesti investorite ning iduettevõtjatega küberjulgeolekust ja tehisintellektiga kaasnevast vastutusest.

Kogenud globaalne tehnoloogia valdkonna ettevõtja, investor ja küberturbe suurettevõtte F-Secure Corporation asutaja Risto Siilasmaa sõnul peavad ettevõtjad olema ette valmistunud erinevateks stsenaariumideks, samas kui reaalse elu ettenägemine läheb kiires tehnoloogiamaailmas aina keerulisemaks. “Ettevalmistumiseks tuleb esmalt mõelda välja mitu alternatiivset stsenaariumit, seejärel läbi mõelda, millised andmed toetavad ühe või teise stsenaariumi realiseerumist. Kui see eeltöö on tehtud ning on selge ka kuidas vajalikke andmeid kokku saada, alles siis saab mõelda, kuidas päriselt mõjutada tulevikku,” soovitas tuntud ettevõtja.

Siilasmaa sõnul ei erine küberjulgeolek tänases maailmas füüsilisest julgeolekust ning ka optimistid peavad teadvustama, mis võib minna valesti. “Nii nagu füüsilise julgeolekugi puhul on ka küberjulgeolekus vastutus meil kõigil. See ei ole kellegi ainuvastutus.”

Siilasmaa peatus ka tehisintellekti arendamisel ja rõhutas selle suurt rolli tulevikus. “Regulatsioonid ei tohiks praeguses tehnoloogia arengufaasis püstitada tehisintellektile kunstlikke tõkkeid. Me ei tohiks tehisintellekti karta, pigem on see oluline abimees suurte tulevikuväljakutsete lahendamisel ja mõistmisel, sest tulevik on järjest keerukam.”

Tuntud ettevõtja tunnustas Eestit omal ajal tehtud tema sõnul hiilgava otsuse eest, et inimeselt ei küsita samu andmeid mitmeid kordi, kui ühel riigiasutusel andmed juba olemas. “See on väga nutikas lahendus, mis on võimaldanud Eestil olla mitmeid samme teistest riikidest eespool. See on lihtsustanud süsteeme ja vähendanud oluliselt keerukust,” jagas Siilasmaa Eestis tehtud otsustele ja praktilistele lahendustele kiidusõnu.

Kohtumise üks korraldajatest Startup Estonia küberturbe valdkonna juht Marily Hendrikson tõi välja, et küberturvalisus on digitaalsetes ühiskondades ning tehnoloogiapõhises majanduses muutumas üha olulisemaks. “Loodan, et Risto kogemus ja soovitused Eesti ettevõtjatele ja investoritele annavad uut mõtlemisainet. Küberturbe võimekuse suurendamine igas eluvaldkonnas muutub järjest kriitilisemaks ning ettevõtjad ja inimesed peavad teadvustama tehnoloogia ja digitaalse eluga kaasnevaid riske, mis ei piirdu ainult digitaalse maailmaga, vaid võivad kujutada ohtu inimeste eludele, põhjustada looduskatastroofe ning tekitada mainekahju nii ettevõtetele kui ka kogu riigile,” sõnas Hendrikson.

Eesti Äriinglite Võrgustiku EstBANi tegevjuht Anu Oks rõhutas, et suure kaliibriga esinejaid inspireerivad ja aitavad hoida teravust ning värskust Eesti investorkogukonnas. “Risto Siilasmaa on märkimisväärne eeskuju – suurepärane juht, innovaator, visionäär, aga ka investor, kellelt paljugi õppida. EstBAN loodab ka edaspidi tuua investorite maailma mastaabis mõtlejaid.”

Risto Siilasmaa soovitused ettevõtjatele:

  • Käitu alati nii, et kõike, mida sa teed saaks kajastada kohaliku ajalehe esikaanel;
  • Optimist saad olla ainult siis, kui oled ette valmistunud halvimaks;
  • Üks, viis ja kümme aastat on head planeerimise tsüklid, kuid valik oleneb otsuse ulatusest;
  • Suuremas ettevõttes peaks eristsenaariumide planeerimisse olema kaasatud ka keskastmejuhid, sest see lubab organisatsiooni muutusteks paremini ette valmistada.
Monika Kuzmina Peatoimetaja