1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Esimene valik võiks olla juba elektriauto
Esimene valik võiks olla juba elektriauto

Esimene valik võiks olla juba elektriauto

Kuna keskkonnasõbralike elektriautode saadavus ja sortiment on järjest paranemas, soovitab Luminor Liisingu juht Andrus Soodla kaaluda uue masina soetamisel esmalt just seda varianti.

„Elektriautode arengukõver on küll alles algusjärgus, kuid sellegipoolest on keskkonnasõbralike autode valik muljetavaldavalt kasvanud. Kuna autotööstuse ja kogu ühiskonna suund laiemalt on aina enam elektriautode poole ning areneb ka seda toetav taristu, siis uue auto ostmise plaani puhul võiks esimese valikuna kaaludagi juba elektri jõul liikuvat masinat,“ julgustas Luminor Liisingu juht. „Kui aga sisepõlemismootoriga autot kohe elektrilise vastu vahetama ei kipu, siis võib uue tehnoloogia poole liikuda ka väiksemate sammudega – valides näiteks keskkonnasäästlikuma hübriid- või pistikhübriidmasina,“ märkis ta.

Ehkki elektriautode osakaal on viimastel aastatel moodustanud uute autode kogumahust umbes 2%, on tuuled tänaseks pöördunud, ja seda kõikides Balti riikides. Nimelt on uute elektriautode müük viimase kuue kuu jooksul märkimisväärselt tõusnud – selle perioodi jooksul on müüdud enam kui 1400 elektriautot, neist Eestis ligi 400. Võrdluseks: mullu samal perioodil oli selleks arvuks Eestis 264 ning 2020. aastal vaid 109.

„Kui praegu moodustavad elektriautod 4% uute autode kogumahust, siis see protsess on kindlasti alles hoogu kogumas: järgmisel aastal on see 8% ning kaugel pole enam ka 16%, mis on juba igati arvestatav turuosa,“ kommenteeris Soodla. Ta lisas, et muutust näeb ka turu jagunemises: kui varasematel aastatel tootsid elektriautosid vaid üksikud brändid, siis 2022. aastaks on kõik populaarsemad autotootjad elektriautode turul kanda kinnitanud.

Kui ühest küljest on kasvanud inimeste teadlikkus, siis teisest küljest mängivad elektriauto valikul kindlasti rolli ka muud ratsionaalsed tegurid. Soodla sõnul on üheks selliseks soodsamatel tingimustel liising. „Ka pangad teevad jõupingutusi selleks, et keskkonnateemasid rohkem teadvustataks ning elektriautod tarbijatele kättesaadavamad oleksid. Lisaks sellele pakub kindlasti motivatsiooni ka võimalus tasuta Tallinna kesklinnas parkida ning luba sõita bussiradadel,“ selgitas ta. 

Soodla sõnul liigituvad Luminoris keskkonnasäästliku auto alla masinad, mille heitkogus on 0–130 g CO2/km. Seega lähevad soodsama liisingu alla lisaks elektrilistele masinatele ka enamik hübriidautosid

Head Uudised GoodNews