1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Ettevõtja: Eesti vajab kogu tööstuse digitaliseerimist
Ettevõtja: Eesti vajab kogu tööstuse digitaliseerimist

Ettevõtja: Eesti vajab kogu tööstuse digitaliseerimist

Eesti edukaima lainepapist pakendite tootja Multipakend Tootmine OÜ juhi Boriss Tšernjaki sõnul vajab Eesti tootmissektor lähiajal jõulist digitaliseerimist, et maailma kiire tööstusarenguga kaasa minna.

Tšernjaki hinnangul ei piisa ettevõtte kasumlikkuse ja tõhususe kasvatamiseks investeeringutest ainult tootmisseadmetesse, vaid digitaliseerimist nõuab kogu tootmisprotsess.

Puhtalt Eesti kapitalil põhineva pakenditootmise nullist üles ehitanud Tšernjaki sõnul tuleb tööstusettevõtetel pelgalt konkurentsis püsimiseks vahetada lähiaastatel välja 30-50 protsenti masinapargist.

“Need on suured investeeringud, kuid neist üksi ei piisa, et püsida palgarallis eesotsas ja samas kasumlikkust kasvatada,” selgitas Tšernjak. “Vaja on teha korrektuure kogu tootmisahelas ja panna seadmed omavahel targalt tööle.”

Tšernjak märkis, et uhke ja hea masin ei suuda iial täita potentsiaali, kui kogu tootmisprotsess, sealhulgas juhtimine, ei tule ajaga kaasa.

Tänavu kevadel auditeeris ettevõte EAS-i tööstusettevõtete digidiagnostikatoetusega kogu tootmisprotsessi, kaardistas kitsaskohad ja sai soovitused, et tulevikus vältida seisakuid ja tõsta tootlikkust.

Pakendiettevõtet juba 25 aastat juhtinud Tšernjaki sõnul oli neil endilgi ettevõttes hüpotees, mida parandama peaks ja eksperdi tehtud diagnostika kinnitas seda.

“Ise kogu aeg asja sees olles harjud protsessidega ära ega pane enam nüansse tähele, võõrad silmad annavad aga objektiivset tagasisidet ja julgust, et oled õigel teel,“ ütles Tšernjak.

Digidiagnostika järel alustas Multipakend koostööd Taltechiga, et luua just nendele kohandatud lahendus tootmise visualiseerimiseks, masinate tootlikkuse jälgimiseks, seisakute põhjuste väljaselgitamiseks ja vähendamiseks.

“Läbimõeldud protsesside digitaliseerimine tõstaks meie efektiivsust paari aastaga vähemalt 10-15 protsenti,“ märkis Tšernjak. „Selleks, et Eesti tööstus jõuaks Euroopa konkurentidele automatiseerituse osas järele, on vaja nii riigi tuge kui ka ettevõtjate endi ambitsiooni.“

Multipakendi käive ületas mullu 4 miljonit eurot, millest kolmandiku moodustas eksport.

Eelmise aasta oktoobrist on tööstusettevõtetel võimalik EAS-ist taotleda digidiagnostikatoetust ja tänavu juulist ka investeerimistoetust, mille abil automatiseerimisprotsesse reaalselt läbi viia.

Head Uudised GoodNews