1. Avaleht
  2. Äri
  3. Euroopa kosmosekogukond loob Tartus sidemeid
Euroopa kosmosekogukond loob Tartus sidemeid

Euroopa kosmosekogukond loob Tartus sidemeid

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) äriinkubaatorite esindajad küastavad täna Tartu Ülikooli Tartu observatooriumit, et tutvuda seniste arengute ja võimalustega kosmosevaldkonnas ja on järgnevatel päevadel väljas Start-Up Day ärifestivalil suurejoonelise “Space is open for business” programmiga.

Festivali raames võõrustab Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaator (ESA BIC Estonia) maailma suurima inkubaatoritevõrgustiku esindajaid Soomest, Rootsist, Saksamaalt ja Austriast. Sellega seoses külastatakse Tartu observatooriumit, kus tutvustatakse delegatsioonile sealsete laborite erinevaid võimalusi ja Eesti kosmosetehnoloogiamaastiku üldiseid arengusuundi. “Space is open for business” toob festivali demoalale kõik inkubaatorid koos iduettevõtetega ja lavale Euroopa edukaimad kosmoseiduettevõtted Iceye ja Nanoavionicsi.

Tartu observatoorium on viinud Eesti kosmoseriigina maailmakaardile 

Tartu observatooriumi akrediteeritud laborid pakuvad tuge näiteks elektroonikaseadmete katsetamisel ja optikaseadmete kalibreerimisel. Ühena vähestest paikadest Eestis saab observatooriumi varjestatud kambris katsetada seadmete elektromagnetilist ühilduvust (EMC), kus on katsetatud ka kõiki Eesti tudengisatelliite.

Observatooriumi direktori Antti Tamme sõnul on observatooriumi kosmosetegevused ja laborite võimekus teenuseid pakkuda nii kodumaisete kui ka paljude piiritaguste kosmoseettevõtete seas hästi tuntud. “Mul on hea meel, et nüüd avaneb ESA BIC Estonia kaudu võimalus end ka Euroopas alustavatele kosmoseettevõtetele tutvustada,” sõnas Tamm.

Kosmose äriinkubaatori projektijuht Sven Lilla täpsustas: “Tartu observatooriumi külastamine annab võimaluse meie rahvusvahelistele kolleegidele näidata, mis Eesti kosmosemaastikul toimub.“ Ta lisas, et observatooriumil oli suur roll kosmose äriinkubaatori Eestisse toomisel, kuna just nende juures toimus lõviosa Estcube-1 arendustest, mis Eestist kosmoseriigi tegid.

Tartu observatoorium on üks mitmest kosmose äriinkubaatori konsortsiumipartneritest ja pakub tehnilise katsetamise võimalust programmi riistvaraettevõtetele. Seda võimalust on tänaseks ka juba mitmed programmi ettevõtted kasutanud.

Kosmos on avatud ärivõimalusteks ärifestivalil 

Demoalal on väljas viis inkubaatorit kokku oma üheksa iduettevõttega. Broadbit Batteriese peamiseks tegevusvaldkonnaks on keskkonnasäästlike patareide arendamine. Celestial Space Technologiese eesmärgiks on luua tulevikku silmas pidades kommunikatsioonivõimalus Maa ja Kuu vahel. Dcubed arendab lahtipakitavaid struktuure nanosatelliitidele, nagu päikesepaneelid ja antennid.

Timetag Space on esimene ettevõte maailmas, mis pakub ülitäpset pikosekundilise täpsusega sündmuste määramist avakosmoses. See on oluline avakosmoses navigeerimiseks, laser- ja kvantkommunikatsiooniks. Mooringo pakub meresõitjatele ja sadamatele lahendust saada kogu oluline info ühest rakendusest. Skudo arendab riistvaral põhinevat krüpteeringulahendust.

Skycorp arendab järgmise põlvkonna süsinikneutraalseid vesinikul toimivaid droone ja on ühtlasi ka esimene Eesti kosmose äriinkubaatori ettevõte, mis andis sisse patenditaotluse inkubatsiooni välted kogutud uue teadmuse alusel. Litegrav arendab tehnoloogiat, mis võimaldab simuleerida kosmosetingimusi, et läbi viia uuringuid ka kosmosest kaugematel valdkondades, nagu bioloogia ja farmakoloogia. Krattworks tegeleb autonoomse süsteemi loomisega metsatulekahjude jälgimiseks, kombineerides selleks kaugseiret droonidega.

27. augustil on festivalilaval lähipiirkonna kosmosetehnoloogia staarid. Üles astub Tero Vauraste Soome ettevõttest Iceye, mis on tänaseks kaasanud üle 120 miljoni euro investorite raha. Nende tegevusvaldkonnaks on satelliitide ehitus ja kaugseire. Lisaks on laval Vytenis Buzas Nanoavionicsist, Balti esimesest kosmosetehnoloogia ettevõttest, kust on tehtud exit. Vestlust veab ESA äriinkubatsiooni insener Maud Moullec, kelle vastutusalas on Space Solutionsi võrgustiku strateegiad. Globaalseid trende kaugseires tutvustab tuntud kosmoseteadlane Jaan Praks Aalto Ülikoolist.

Viimasele vabale kohale äriinkubaatoris on võimalik kandideerida 28. oktoobrini.

Head Uudised GoodNews