1. Avaleht
  2. Äri
  3. Ülikool ja vald tunnistasid Saaremaal Eesti elektroonikatööstuse tipptaset
Ülikool ja vald tunnistasid Saaremaal Eesti elektroonikatööstuse tipptaset

Ülikool ja vald tunnistasid Saaremaal Eesti elektroonikatööstuse tipptaset

Saaremaa suurimasse elektroonikatootmise ettevõttesse Incap toimunud külastusel tunnistasid nii Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land kui ka Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk, et panus elektroonikahariduse tugevdamisse aitab saada kohalikule oskusteabele rahvusvahelist tähelepanu ning toetada sellega riiklikke majanduseesmärke.

Elektroonikatootmise tipplahendusi pakkuva Incapi koostöö nii TalTechi kui Saaremaa vallaga on aidanud tuua rohkem tähelepanu inseneriharidusele ning meelitanud erialale noori ja premeerinud juba õppivaid tublisid noori mitme tuhande euro väärtuse stipendiumidega. Saaremaa Arenduskeskuse ja selle juhataja Rainer Paenurga eestvedamisel toimunud külastuse käigus tutvuti lähemalt elektroonika tootmisega ja arutati täiendavat koostööd, mis aitaksid noori veelgi enam tööstusaladele meelitada.

“Koostöö ettevõtetega on Tallinna Tehnikaülikooli jaoks väga olulisel kohal – vaid sel viisil saame pakkuda noortele inseneridele nii kõrgtasemel haridust, praktilist õpet kui tööturu ootustele vastavaid oskusi,” sõnas Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land. Ta lisas, et elektroonikatööstuse enda soov ja initsiatiiv valdkonda rohkem noori saada, on tänuväärt ja Eesti majanduse jätkusuutlikkuseks hädavajalik.

“Meie jaoks on tähtis, et saaksime anda Incapiga oma panuse, et Eesti elektroonikatööstuse potentsiaali ja võimalusi näeksid ka noored, kelle meelitamine tööstusesse on üldjuhul keeruline,” märkis Incap Estonia juht Greg Grace, kelle sõnul on nii elektroonikaalane inseneriharidus kui ka kutseharidus Eesti majanduse olulisteks edasiviivateks jõududeks.

“Eesti elektroonikatööstusel on täna potentsiaal olla maailma esirinnas ning tuua seeläbi ka Eesti tugevamini rahvusvahelisele kaardile, luues siin töökohti ja tuues Eestisse uusi investeeringuid, mis toetavad kogu meie majandust ka tervikuna,” lisas Grace. Tema sõnul on elektroonikatööstuse sektori automatiseerituse tase juba täna äärmiselt kõrge ja kasvab pidevalt, kuid sellegipoolest suureneb pidevalt vajadus ka heade spetsialistide ehk inseneride ja tehnikute järele.

Valdkonna tööjõupuuduse leevendamiseks ja järelkasvu tagamiseks käivitas Incap 2020. aasta kevadel koostöös teiste Eesti Elektroonikatööstuse Liidu liikmete ja õppeasutustega elektroonikaharidust populariseeriva teavituskampaania, mille tulemusel alustas sügisel TalTechi riistvara ja programmeerimise erialal bakalaureuseõpinguid varasema aastaga võrreldes kolm korda rohkem tudengeid. Samuti oli Tallinna Polütehnikumis rekordiline avalduste arv ja üle mitme aasta avati seal taas elektroonikaseadmete tehniku eriala.

Samuti jagas Incap möödunud aasta lõpus koos TalTechi ja Saaremaa vallaga välja stipendiumi, et tunnustada üht insenerialal õppivat noort ja siduda ta Saaremaaga. 2250-eurose stipendiumi pälvis inseneriteaduskonna bakalaureuseõppe tudeng Viktor Akulich, kes jättis Grace’i sõnul ettevõttele väga asjaliku ja positiivse mulje. “Ta on valmis tegema lõputöö meile huvipakkuval teemal ning hiljem ka meile tööle asuma. Viktoril on väga hea keskmine hinne ja ta oli vahetusõpilane Singapuris. Kui küsisime, mida Viktor plaanib stipendiumi rahaga teha, vastas ta, et raha ei ole nii oluline. Tema jaoks on oluline luua kontakt ettevõttega ja rakendada ülikoolis õpitud teadmisi praktikas just meie juures. Just sellepärast valisimegi just Viktori tänavuseks stipendiumisaajaks,” selgitas Incap Estonia juht.

Külastatud Incap Corporation on elektroonikaseadmete tootja ja usaldusväärne koostööpartner. Rahvusvahelise ettevõttena toetab Incap kliente alates suurtest rahvusvahelistest ja keskmise suurusega ettevõtetest kuni väikeste idufirmadeni kogu nende tootmise väärtusahelas. Incap pakub tipptasemel tehnoloogiat, mida toetavad ettevõtlik firmakultuur ja kõrgelt kvalifitseeritud töötajad. Ettevõte tegutseb Soomes, Eestis, Indias, Slovakkias, Suurbritannias ja Hongkongis ning annab tööd umbes 1300 inimesele. Incapi aktsia on Nasdaq Helsinki Ltd börsil noteeritud alates 1997. aastast.

Head Uudised GoodNews