1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. “Future of Woodi” võitjad avardavad ringmajanduslike moodulehitiste võimalusi
“Future of Woodi” võitjad avardavad ringmajanduslike moodulehitiste võimalusi

“Future of Woodi” võitjad avardavad ringmajanduslike moodulehitiste võimalusi

Möödunud nädalavahetusel toimus Võrumaa Kutsehariduskeskuses Garage 48 viies üritus “Future of Wood”, mille keskseks eesmärgiks oli puidu- ja metsatööstuse jätkusuutlikkus ning kliimaneutraalsus eelkõige arhitektuurilisest aspektist lähtuvalt.

Osalesid 14 tiimi mitmest riigist, kellele parimate lahenduste edasi arendamise toetuseks jagati välja rekordilised 22 000 eurot. Häkatoni võitis Kobar, kes töötas välja 369 Pattern Building Systemi moodulid, mis loovad uusi ruumilisi omadusi ja suurendavad valikut moodulehitisteks. Lisaks võitsid nad ka väljakutsed “369 Pattern Building System” ja “Thermory puidukasutus linnaruumis” ning pälvisid Cleantech Estonia eriauhinnana otsepääsu Climate Launchpadi esi-20 tiimi hulka.

“Suutsime üritusel kokku tuua imelise tiimi, kus kõik said ennast tõestada. Oleme tänulikud mentoritele nende abi, toetuse ja korralduse eest. Näeme projektil paljulubavaid võimalusi, seega arendame seda oma tiimiga edasi,” sõnas tiimiliige Tatjana Štšurikova võidu järel.

Teise koha saavutas Strawall, kes arendas nädalavahetusel põhust, savist ja puidust koosnevaid ehituspaneele. Nad võtsid kasutusele üle 100 aasta vana ehitustehnika, et luua väiksema jalajäljega heaolukeskkonda.

Kaks auhinda võitis Gravy Benchy, kes arendas kiikuva moodulpingi, mis hõlbustab eakatel püsti tõusmist ja soodustab avalikus ruumis viibimist. Nad viisid koju nii Tsenter Kompetentsikeskuse ja Sotsiaalministeeriumi ühise väljakutse “Puittooted ja arhitektuur eakatele” auhinna kui ka Eesti Teadusagentuuri auhinna innovatiivse puitmassi väärindamise lahenduse eest, milleks on laborite kasutus ja nõustamine Eesti Maaülikoolis.

Tartu linna kliimaneutraalsuse väljakutse võitis Hyper Fractal, kes arendas moodulkortereid. Häkatoni jooksul keskendusid nad spetsiifiliselt vannitoa moodulile, sealjuures veevärgile ja ventilatsioonisüsteemile.

Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Puitmajaliidu ja 369 Pattern Building Systemi väljakutsel oli kolm võitjat: Kobar, Hyper Fractal ja Office Singularity. Viimane lõi moodulkontorite lahenduse, millega arhitektid saavad kiiresti loomingulisi kontorihooneid disainida.

Auroomi heaolu väljakutse võitis Landscapes, kes arendas moodulsauna. See koosneb neljast moodulist, mida saab kombineerida vastavalt soovile ja ruumile.

Publiku lemmik oli Smart Pergola, kes, nagu nimi vihjab, ehitas nutika lehtla. Kui tavalist pergolat saab Eestis kasutada kolm-neli kuus aastas, siis nende lahendusel oli soojustus, elekter ja neli seina, mis pikendavad pergola kasutusperioodi ligi üheksa kuu peale.

Tiimid olid nii tugevad, et finaalide otseülekande jälgimise ajal helistas Garage 48 asutaja Ragnar Sass ja pani Metsiku Loodusega koos välja üllatusauhinna. Nad andsid ühele tiimile võimaluse prototüüpida lahendust nende loodusvillas Maidla Nature Resort. Üllatusauhinna võitis Heaolu Ruum, kes arendas u-kujulisi moodulelemente, mida saab erinevalt kombineerida o-kujulisteks elementideks.

See pole veel kõik – viimase, Metsä Woodi avatud innovatsiooniplatvormi auhinna võitja selgub mõne päeva pärast.

Head Uudised GoodNews