1. Avaleht
  2. Teenus
  3. HEA TEADA I Pank selgitab, mida teha lahkuminekul ühiselt võetud laenuga
HEA TEADA I Pank selgitab, mida teha lahkuminekul ühiselt võetud laenuga

HEA TEADA I Pank selgitab, mida teha lahkuminekul ühiselt võetud laenuga

Oma kodu ostmisel võetakse tihti laen kahe peale, sest nii on võimalik saada suuremat laenu ning samuti on seda lihtsam tagasi maksta. Mis aga saab ühiselt võetud laenust siis, kui kooselu otsa saab?

Luminori kodulaenude projektijuht Ivi Kräkel ütles, et kui mõlemad leibkonna liikmed maksavad laenu koos, siis oleks mõistlik, et mõlemast saavad ka vara omanikud. „See ei tähenda, et varaomandi suhe peaks olema täpselt pooleks – sageli maksab üks osapool sissemaksu rohkem, teine jälle igakuiseid laenumakseid rohkem. Seega, kuidas omandisuhe täpsemalt jaguneb, tuleb laenuvõtjatel omavahel ise kokku leppida,“ selgitas Kräkel.

Lahku minnes on Kräkeli sõnul laias laastus kaks võimalust: kas üks osapool ostab teise välja ja maksab laenu üksinda edasi või müüa vara maha, saadud rahast laen tagastada ja ülejäänud summa omavaheliste kokkulepete järgi ära jagada. „Kui klient valib variandi, mis kaastaotleja laenust vabastab, võib ta laenule uue taotleja juurde lisada – näiteks juhul, kui vahepeal on tekkinud uus elukaaslane. Samas tasub meeles pidada, et uus taotleja peaks olema kindlasti inimese partner, mitte vanemad või õed-vennad, sest nemad on panga silmis üldjuhul eraldi leibkonnas,“ rääkis Kräkel.

Laenu ülevõtmise korral tuleb uuesti hinnata inimese laenuvõimekust, sissetulekuid, kõiki krediidikohustusi ja vara väärtust. Lepingu muutmise tasu, vara hindamine ja notaris käimine on lisakulud, millega samuti tuleb arvestada. „Õnneks ei ole muutustega kaasnevad lisakulud eriti suured, sest hüpoteek on juba seatud ja seda uuesti tegema ei pea,“ ütles Kräkel.

Teisalt võib elus ette tulla ka muidu ootamatusi, mille vastu tasub end kindlasti kindlustusega kaitsta. Kräkeli sõnul tagab nii elu- kui laenukindlustus selle, et haiguste, õnnetuste ja muude ettenägematute asjaolude tõttu ei jääks inimene hätta ega kaotaks kodu.

Head Uudised GoodNews