1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. HEAD UUDISED I Patarei Merekindluse toidutänav on uudse lahendusega säästnud üle 30 500 ühekordse pakendi
HEAD UUDISED I Patarei Merekindluse toidutänav on uudse lahendusega säästnud üle 30 500 ühekordse pakendi

HEAD UUDISED I Patarei Merekindluse toidutänav on uudse lahendusega säästnud üle 30 500 ühekordse pakendi

Patarei Merekindlus on oma toidutänaval selle suve kahe esimese kuuga vältinud üle 30 500 ühekordse topsi ja taldriku kasutamist, tõustes piirkonnas esimesena prügivabaks alaks.

Oluline keskkonnaprojekt käivitus suve algul, mille käigus vabastas Merekindlus oma toidutänava pakendiprügist ning asendas ühekordsed nõud Bringpacki uuendusliku süsteemi abil korduskasutatavate topside ja serveerimistaldrikutega.

„Juuni ja juuli jooksul on Bringpacki lahenduse kaudu korduskasutatavaid nõusid kokku kasutatud juba üle 30 500 korra ja sedasi oleme üheskoos oma jalajälge vähendanud ja prügikonteinerid tühjana hoidnud,“ ütles Bringpacki asutaja Rasmus Rask.

„Merekindluse hoovis paiknev toidutänav paistab silma oma ainulaadse asukohaga, kust leiab sellised toidukohad ja baarid nagu Pühaste Brewery, Naiiv, KIIX, POP! veinibaar, Kardul, Patarei BBQ ning Bubble. Lisaks veel ka eraldi meelelahutuskeskus Mere PARK’la ja Meat and Bun ning läbi suve kestev kultuurisündmuste tihe programm. Võtsime eesmärgiks, et Merekindlus ja selle toidutänav pakuks sisulist rikkust, aga sellega kaasneks ka minimaalne jalajälg,“ tõi esile Patarei Merekindluse turundusjuht Triin Tammela.

„Oleme käiku võtnud Bringpacki tuhandeid korduskasutusega topse,“ kommenteeris toidutänaval tegutseva POP! veinibaari juht Kristjan Peäske. „Iga uus asi vajab selgitamist, aga inimesed mõistavad kiiresti jalajälje vähendamise tähtsust. Usun, et see mõtteviis saab aina rohkem kandepinda, kuna Merekindlus ei ole üksnes ürituste paik, vaid siin tegutseb atraktiivne toidutänav igapäevaselt.“

„Inimesed on Bringpacki lahenduse väga positiivselt vastu võtnud, et me ei kasuta ühekordseid topse ja ei tekita hunnikute viisi prügi,“ kinnitas kokteilibaari KIIX juht Andrei Kazakov. Ta on üks nendest, kes juba 2026. aasta rentnike nimekirjas, ja avas oma nägemust Merekindlusest: „2026. aastal on Merekindlus kindlasti Tallinnas urbanistlik tõmbekeskus nr 1. Selles ei kahtle ma üldse, sest nii Telliskivis kui ka näiteks vanalinnas on küll väga tore, aga paljud tegevused võivad ilma tõttu olla piiratud. Patarei kaks megakuplit tekitavad omaette linna, kuhu lähedki mitmeks tunniks aega veetma – ja seda aastaringselt, iga ilmaga. Teades, kui hoolikalt valib arendaja oma rentnikke, usume, et tekkiv sünergia on midagi kosmilist.“

Merekindluse toidutänaval päris esimesena alustanud populaarse söögikoha Kardul juht Siim Hiieväli märkis, et Merekindlus on oma keskkonnasõbraliku pakendilahendusega pioneer. „Pealegi on tegemist mõnusa mereäärse asukohaga südalinna ligidal. Inimesed järjest teadvustavad, et see on koht, kus saab lihtsalt olla, kus on säilinud müüride rustikaalsus ja erakordne atmosfäär. Siia lisandub järjest joogi- ja söögikohti ning muud sisu. Ideaalne baas, kuhu tulla mitte ainult üritustele vaid lihtsalt sööma ja nautima. Meie tegutseme Patarei Merekindluses juba aasta algusest ja tõelised püsikliendid tekkinud,“ lisas ta.

„Suvega meie tegemised muidugi ei lõpe, sest sügisel kolime osaliselt ka siseruumidesse, ütles Patarei Merekindluse turundusjuht Triin Tammela. Lähiaastatel kerkib Patarei Merekindlus suurejooneliseks keskuseks ja tõmbenumbriks, kus üheks kandvaks osaks on toidutänav. Juba praegu on aga igapäevaselt avatud paljud õdusad söögi- ning joogikohad. Toidutänav on avatud ilusa ilma korral E-L alates kl 18.00 ja pühapäeviti alates kl 13.00.

Bringpack on olemuselt uuenduslik taarasüsteem, mille eesmärgiks on pakkuda lahendusi ühekordsete toidupakendite võimalikult lihtsaks asendamiseks korduskasutatavate toidupakenditega, aidates sellega keskkonda hoida. Selleks tellib restoran Bringpacki korduskasutatavad pakendid, klient maksab sellise lahenduse eest väikese pesuraha ning deposiidi. Peale kasutamist viib klient pakendi lähimasse Bringpacki automaati ning saab deposiidi tagasi pangakaardile või telefoni makseäppi. Bringpack korjab pakendid kokku, peseb puhtaks ja saadab järgmisele ringile.

Head Uudised GoodNews