1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. Hiiumaal valminud Kiigiku kiikedes kiiguvad lapsed üle maailma
Hiiumaal valminud Kiigiku kiikedes kiiguvad lapsed üle maailma

Hiiumaal valminud Kiigiku kiikedes kiiguvad lapsed üle maailma

Ettevõtlik hiidlane Häli-Herta Haavapuu valmistas esimese Kiigiku kiige 2016. aastal. Tänaseks valmistavad tema kiiged rõõmu lastele üle maailma.

“Nagu ikka enamik häid asju alguse saab – otsesest vajadusest ja asjaolust, et turul polnud meile sobivad toodet,” ütleb Häli-Herta. Tema vanem poeg oli toona aastane ja talle meeldis väga kiikuda.

Häli-Hertal oli hea laps vahel kiikuma panna, et ka endal käed korraks vabaks saada: “Mind nii väga häiris erkkollane plastmassist kiik keset tuba ja ka lapsel ei tundunud seal sees väga mugav – pidin kogu aeg patju pehmenduseks panema.”

Nii saigi Kiigiku tootearendus alguse. Kuna Häli-Herta ja ka tema laps olid lõpp-produktiga väga rahul, siis teadis Häli-Herta kohe, et peab ka teistele lastele neid tegema hakkama: “Sealt edasi läks kõik kuidagi väga loomulikult. Usun, et tegin asja väga õigel ajal, kuna Eestis sarnaseid tegijaid veel väga polnud.”

Kasutab kohalike meistrite teenust 

Ühe kiige tootmisprotsess on üsnagi mahukas ja kaasab endasse koos Häli-Hertaga koguni neli töötajat. “Kuna mina üksi ilmselgelt ise kõike ei jõua ega suudagi, siis kasutan kohalike meistrite teenust,” märgib Häli-Herta. Puidust osad valmistab oma kätega kohalik Hiiumaa puidumeister, suurema osa õmblustööst teeb väga osav õmbleja ning puitu viimistleb ja värvib Häli-Herta ema.

“Üldine tootmisprotsess ongi selline, et puidumeister teeb pulgad valmis, siis viin need värvimisse ja toon jälle enda vabrikusse tagasi. Kiige istumisosad ja padjad teeb õmbleja valmis. Köied lõikan ise kõik ükshaaval trumli pealt paraja pikkusega ja kinnitan karabiinid külge. Kokku panen iga kui viimse kiige ise. Mina ise olengi kvaliteedikontroll, et kõik oleks alati sama standardi järgi,” kirjeldab Häli-Herta.

Ta teeb üksi kõike, mis seotud turundusega ja klientidelt tellimuste võtmisega. “Samas on mul näiteks raamatupidaja ja kodulehe haldaja, sest olen seda meelt, et igaüks peaks jääma oma liistude juurde. Ka nemad on hiidlased,” sõnab ta.

Aastatega palju arenenud 

Viimase paari aastaga on Kiigik väga palju arenenud. Kui algselt käis kogu tootmine Häli-Herta kodus, siis 2019. aastal üüris ta pinna, kus tootmist edasi viia: “Peale seda olen lõpuks saanud öelda, et ma nüüd lähen siis tööle. Varem kõike kodust tehes olingi kogu aeg selle sees ja iga nurga pealt vaatas töö otsa.”

Kiigiku kiikedel kiiguvad lapsed üle maailma. Häli-Herta sõnul tehakse väga palju tellimusi välismaale Etsy platvormi kaudu. Samuti on Instagram kanal, kust välismaalased Kiigiku leiavad. Kõige rohkem Etsy tellimusi tehakse USA-st ja Kanadast, lisaks Prantsusmaalt, Inglismaalt ja Saksamaalt. Eksootilisemad riigid, kuhu on Häli-Herta oma kiikesid saatnud, on näiteks Katar, Mehhiko, Taiwan, Tšiili, Malaisia ja Dubai.

“Kuna ma ei leia ise kõige muu kõrvalt aega, et otsida edasimüüjaid, siis praegused edasimüüjad on kõik mind ise leidnud. Kiigiku kiiged on müügil mõnes Eesti poes. Samuti on kaks edasimüüjat Austraalias. Kõik nad on ise tulnud ja küsinud, kas on võimalik edasi müüa,” rääkis Häli-Herta.

Oma aja peremees 

Küsimusele, kuidas kahe väikese lapse kõrvalt oma ettevõtteks aega jääb, vastab ta, et tegelikult eriti ei jäägi. “Ma ei ole kunagi Kiigikule 100% pühendunud, sest mul on ka mõned muud huvid, millest hetkel ei ole võimalik loobuda. Pigem olen hoidnud madalat profiili ja vaikselt toimetanud,” tõdeb Häli-Herta.

Esimestel tegutsemisaastatel ei kasutanud ta ühtegi turunduskanalit peale Facebooki ja Instagrami: “Nimetan naljatades Kiigikut enda kolmandaks lapseks, sest ta on lihtsalt mu laste kasvatamise kõrvalt kasvanud.”

Kui Häli-Herta tunneb, et vajab puhkust, siis ta lihtsalt püüab Kiigikuga sotsiaalmeedias ja mujal turunduskanalites väga madalat profiili hoida, kuid kui jällegi on tunne, et nüüd võiks natuke tööd teha, siis paneb turunduskanalid tööle ja taaskord tuleb veidi rohkem tellimusi.

Oma aja peremees olla on tänuväärne. Sellegipoolest tuleb ka pikale veninud tööpäevi ja magamata öid aeg-ajalt ette, kuid mitte kogu aeg. “Eks see ole selline pidev prioriteetide paika seadmine,” märgib Häli-Herta ja lisab, et mainimata ei saa jätta ka taustajõude. Kõige suuremaks abiks on ema, kes aitab palju, lisaks kõigele muule ka laste hoidmisega. Ka elukaaslane ja õde aitavad nõu ja jõuga alati nii palju, kui suudavad. “Abi tuleb osata küsida ja vastu võtta. Kõike ei peagi üksi jõudma,” lausub Häli-Herta.

Ta on Kiigiku puhul alati suurelt unistanud. 2019. aasta lõpuks sai väga palju soovitust ära tehtud. 2019. aastast kannab Kiigik ka Hiiumaa rohelist märki. “Hetkel tunnen, et kui kuskile areneda, siis oleks kõrvale vaja usaldusväärset ja hakkajat äripartnerit, sest ühe inimese jaoks oleks kõike lihtsalt palju,” ütleb Häli-Herta, kes usub, et see inimene on kuskil olemas ja tuleb tema ellu täpselt siis, kui on õige aeg.

Head Uudised GoodNews