1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. Hollywoodi filmidele valgusteid loov Eesti ettevõte kaasab investoreid
Hollywoodi filmidele valgusteid loov Eesti ettevõte kaasab investoreid

Hollywoodi filmidele valgusteid loov Eesti ettevõte kaasab investoreid

Eesti valgustehnoloogia ettevõte Digital Sputnik kaasab Funderbeamis investoreid. Rahasüstijärgselt saab Hollywoodi stuudiotele omane tootmiskvaliteet kättesaadavaks väiketootjatele, üritusturundajatele, laivstriimeritele ja suunamudijatele.

Digital Sputniku asutaja ja tegevjuhi Kaur Kallase sõnul plaanivad nad hüppeliselt langetada virtuaalstuudios tootmise turule sisenemise barjääri. “Tänase päevani oleme teenindanud eelkõige Hollywoodi produktsioone, mille eelarved on olnud 100 miljonit eurot või rohkem. Meie valgusseadmed on võimaldanud valgustada LED-lavasid või green screen‘e nii, et pilt ei vaja erilisi värviparandusi või muud järeltöötlust,” ütles ta.

“Siiani on meie seadmete kasutamine eeldanud ka professionaalsete valgustajate värbamist. Nüüd toome turule seadmed, mis langetavad kvaliteetse virtuaalstuudio rajamise hinna 1000 euroni. Produktsiooni haldamiseks anname klientidele tasuta ligipääsu tehisintellektil põhinevale platvormile, mida on sama lihtne kasutada kui Instagrami filtreid. Tahad end filmida näiteks teisel planeedil? Nüüd saab,” rääkis Kallas.

Digital Sputniku investeerimisringi juhtinvestorid on Rain Rannu ja Jaak Roosaare. “Digital Sputnik on end tõestanud ettevõttena, mis suudab luua maailmaklassi LED-valgusteid Hollywoodi produktsioonidele. Väga põnev saab olema näha, milliseid arenguid toob kaasa muutus, kus sarnase kvaliteediklassiga tehnoloogia saab kättesaadavaks indie-filmitootjatele, sotsiaalmeedia sisuloojatele ja tegelikult kõigile, kes tahavad pidada oma kodukontorist selliseid tööalaseid Zoomi kõnesid, kus tehiskeskkonda eristada ei saa,” ütles Rannu.

Ettevõte on alustanud tehisintellektil põhineva virtuaalse produktsiooni lahenduse ehitamist, mida pakutakse seadme kasutajatele tasuta. Seega tulu laekub riistvara pealt, mitte tarkvarast. Kapitali kaasamise eesmärk on rahastada tootmisliini edasiarendust ja omada käibekapitali laovarude stabiliseerimiseks. “Tarkvarateenuse platvorm valmib 12-16 nädalaga. See on justkui tasuta kaasnev operatsioonisüsteem. Apple ei müü ju telefone iOS-ita. Meie tootmisvõimekuse parandamiseks on hädavajalik arendustöö uue tootmisliini juures. Samamoodi on kriitilise tähtsusega laovarude stabiliseerimine. Meie tooted kasutavad semikonduktoreid, mille pakkumist turul kohati napib. Peame alati suutma tagada, et meie tootmine vastab nõudlusele: siin tulebki mängu käibekapitali tõstmise vajadus,” rääkis Kallas.

Digital Sputniku asutasid 2014. aastal vennad Kaur Kallas ja Kaspar Kallas. Ettevõte on kaasanud kokku 7,7 miljonit eurot. Varase faasi investorite hulka kuuluvad Rain Rannu, Jaan Tallinn, Sten Tamkivi, Triin Hertmann, Indrek Kasela ja maailma juhtiv digitaalsete videokaamerate tootja RED. Digital Sputniku valgusseadmete abil on toodetud rohkelt Hollywoodi filme ja sarju, nagu näiteks “The Mandalorian”, “The Ant Man & the Wasp”, “Star Wars: Rogue One”, “The Neon Demon” ja paljud teised.

Head Uudised GoodNews