1. Avaleht
  2. Äri
  3. Ida-Virumaa iduettevõtted said tuule tiibadesse
Ida-Virumaa iduettevõtted said tuule tiibadesse

Ida-Virumaa iduettevõtted said tuule tiibadesse

Startup Estonia ja Rahandusministeeriumi koostöös algatatud Ida-Virumaa iduettevõtete arendamise pilootprogrammi abiga said Ida-Virumaal hoo sisse mitmed iduettevõtted ja ettevõtlikkust toetavad algatused.

2018. aasta lõpus algatatud Ida-Virumaa iduettevõtete ökosüsteemi arendamise pilootprogrammi eesmärk on toetada idavirumaalaste ettevõtlikku meelt ning äri- ja startup-inkubaatorite tegevust Ida-Virumaal. “Ida-Virumaa on iduettevõtluse arendamiseks väga suure potentsiaaliga piirkond, sest kohalikud inimesed on haritud ja ettevõtlikud ning neil on ka tehnilist vaistu, kuna siin tegutsevad mitmed suured tööstusettevõtted ja kohalike koolide tase on väga hea. Samas napib nii noortel kui ka vanemal generatsioonil julgust ja teadmisi, kuidas jõuda ideest oma ettevõtteni. Pilootprogrammi raames tahamegi julgustada ja toetada kohalikke inimesi,” sõnas Startup Estonia Ida-Viru regiooni projektijuht Anzelika Pratkunas.

Kui 2019. aasta alguses oli Ida-Virumaal registreeritud kaks iduettevõtet, siis nüüdseks tegutseb piirkonnas Startup Estonia andmebaasi andmetel kümme iduettevõtet. Need on Origami Foundation, Shortwalk, Basis ID, HomeSale, JobFinder, ARN, WorkEma.com, Vote Network, Vibromera ja Scanit.

Iduettevõtluse edendamiseks on Startup Estonia koostöös teiste valdkonnas tegutsevate organisatsioonidega toetanud ja korraldanud kahe aasta jooksul erinevaid üritusi ja projekte üheksas Ida-Viru linnas. Narvas, Sillamäel, Jõhvis, Kohtla-Järvel, Iisakus, Illukal, Mäetaguses, Maidlas ja Sondas toimunud üritustest ja projektidest on osa võtnud ligi 2000 inimest.

Koostöös erinevate partnerorganisatsioonidega jätkab Startup Estonia ettevõtliku meele ja alustavate ettevõtjate toetamist Ida-Virumaal ka tuleval aastal, pilootprogramm kestab 2021. aasta lõpuni. “Väga hea meel on, et kohalik kogukond ja võrgustik kasvab ja tugevneb, sest lisaks ideele vajavad asutajad eduka iduettevõtte üles ehitamiseks ka toimivat tugivõrgustikku. Tänaseks on Ida-Viru programmil kokku 67 koostööpartnerit üle Eesti ning neist 30 tegutseb aktiivselt just Ida-Virumaal, mis on suuresti minu eelkäija Elina Dubova tubli töö,” lisas Pratkunas.

Startup Estonia Ida-Viru programm on toetanud kolme suurima tõmbekeskuse avamist – nii on oma alguse saanud Narva Loomeinkubaator OBJEKT, Tallinna Teaduspargi Tehnopol Startup Inkubaatori programm Narvas ning ettevõtluse ja loomemajanduskeskus Linnaprojektid Jõhvis.

Ida-Viru programmil on aktiivseid toetajaid ka Ida-Viru suurimate linnade linna- ja vallavalitsuste seas, programmi on panustamas Sillamäe linnavalitsus, Kohtla-Järve linnavalitsus, Jõhvi vallavalitsus ning Narva linna arenduse ja ökonoomika amet.

Startup Estonia ühendab ja toetab Eesti iduettevõtjaid. Startup Estonia on riiklik programm Eesti startup ökosüsteemi arendamiseks, andes tõuke iduettevõtete tekkimiseks ning rahvusvahelisteks edulugudeks saamiseks. Startup Estonia programmi viib ellu KredEx.

Head Uudised GoodNews