1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. INTRESSID SOODSAMAKS I Maaelu Arengukavast rahastatavate laenude intressid muutuvad ettevõtjatele soodsamaks
INTRESSID SOODSAMAKS I Maaelu Arengukavast rahastatavate laenude intressid muutuvad ettevõtjatele soodsamaks

INTRESSID SOODSAMAKS I Maaelu Arengukavast rahastatavate laenude intressid muutuvad ettevõtjatele soodsamaks

Maaeluminister Arvo Aller ja Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) juhatuse esimees Raul Rosenberg allkirjastasid lepingu, mille kohaselt muutuvad COVID-19 viiruse mõju leevendamiseks ettevõtjate jaoks soodsamaks Maaelu Arengukavast 2014-2020 (MAK) rahastatavad laenutooted.

„Nüüdsest muutuvad eriolukorra tulemusel ettevõtjate jaoks soodsamaks ka MAKi meetmete kaudu rahastatavad laenutooted, mis on igati hea uudis,“ lausus maaeluminister Arvo Aller. „Sõltuvalt kliendist saab muudatuse mõju mõõta 1-3 protsendipunktilise intressi langusega.“

MESi juhatuse esimehe Raul Rosenbergi sõnul eraldas valitsus MESile COVID-19 mõjude leevendamiseks laenuressursi 100 miljonit eurot ning praeguse muudatusega ühtlustatakse erinevatest rahastamisallikatest antavate laenude hinnastamine – see muudab nn COVID-19 laenude kõrval ettevõtjale vähem kulukaks ka MAKi rahastusega laenutooted.

Muudetud rahastamislepingu kohaselt on MESil tagasiulatuvalt alates 2020. aasta aprillist õigus taotluse alusel vastavalt laenu tagatise suurusele alandada laenulepingute intressi kuni kaheks aastaks nii, et intress ei oleks väiksem kui 1% + EKP määr. Intressi määramisel lähtub sihtasutus viite- ja diskontomäärade teatises kirjeldatud metoodikast ja sihtasutuse COVID-19 meetmete hinnastamispoliitikast. Muudatus võimaldab intressi alandada nii sõlmitud kui ka uute laenulepingute korral.

Leping jõustus 23. juunil pärast selle avaldamist Riigi Teatajas ja on sõlmitud tähtajatult.

Head Uudised GoodNews