1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Jaanuarikuu krüptoturu ülevaade I tugev tõus süstis turgudele kindlust ja optimismi
Jaanuarikuu krüptoturu ülevaade I tugev tõus süstis turgudele kindlust ja optimismi

Jaanuarikuu krüptoturu ülevaade I tugev tõus süstis turgudele kindlust ja optimismi

Kürptovaluutade turul on olnud erandlik jaanuar. Ajalooliselt on jaanuar olnud vaikne, kuid seekordne tugev tõus on võrreldav 2013. aastal toimunud Bitcoini tõusuga. Kasvu vedas Bitcoin ning kindlus ja optimism on turgudele naasmas, kirjutab kuuülevaates Polina Brottier, Binance’i esindaja Eestis.

Kolm suuremat vaba kursiga krüptovaluutat Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ja Build-and-build (BNB) näitasid jaanuarikuus tugevat tõusu. BTC hind tõusis enim, tehes kuu jooksul läbi 37,5% kasvu, ETH 30,3% ja BNB 22,2%. Turgude tõusu taga on tõenäoliselt üldine optimismi kasv, sest ka traditsioonilistel finantsturgudel nägime jaanuarikuus tõuse ning krüpto ja aktsiaturud on vähemal või suuremal määral korreleerunud juba pikemat aega. Krüptoturgude sellekuine tõus muidugi oli kõvasti tempokam võrreldes näiteks SP500-ga mis tegi jaanuaris tõusu 5% lähedal.

BTC alustas kuud 15 442 € peal, ning puudutas kuu alguses madalaimat taset 15404 €, käis kuu keskel ära kõrgeimal, 21 968 € tasemel ning kuu lõpetas 21 240 € peal. Bitcoin oli selgelt kogu krüptoturu vedur ja tõmbas kaasa ka teisi. Kuu lõpus tegi BTC kaevandamisvõimsus (hashrate) kõikide aegade kõrgeima tulemuse, mis tähendab, et huvi kaevandamise vastu püsib tugev – see on positiivne märk võrgu turvalisusele, sest mida rohkem on kaevandajaid, seda turvalisem on kogu plokiahel. Kaevandajate jaoks tähendab muidugi konkurentsi tõus ka keerukuse tõusu ja seega tasuvuse vähenemist.

Ethereumi hind tõusis kuu lõikes pea kolmandiku võrra (29,5%), alustades kuud 1 119 € peal ning lõpetades 1 450 € peal. Krüptovaluuta volatiilsus jäi jaanuarikuus enam-vähem tõusuprotsendi raamesse, kõige madalam punkt oli 1 112 € kuu alguses ning kuu viimastel päevadel käidi ära ka 1 525 € peal. Ethereumi ökosüsteemi puhul võib välja tuua ka NFT-dega kauplemise üldist tõusu, plokiahela andmete põhjal on nendega kauplemise mahuks jaanuarikuus ligi 690 miljonit eurot, mis on veerandi võrra rohkem, kui eelneval kuul.

Build-and-build alustas kuud 230 € peal ning lõpetas 23% tõusuga 283 € juures. Madalaim hind kuu jooksul oli 226 € ja kõrgeim 296 €. 17. jaanuaril toimus järjekordne plaanipärane BNB „põletamine“ (burn), mille käigus hävitati veidi üle 2 miljoni BNB-tähiku. Kvartaalselt toimuva „põletamise“ eesmärk on ringluses oleva BNB viimine aegamööda 100 miljoni ühikuni.

Kokkuvõttes on investorite kindlus peale aasta lõpus toimunud negatiivseid sündmuseid taastumas ning optimism tundub turul tagasi olevat. Küll aga tuleb sellesse suhtuda teatava skepsisega, sest nii traditsioonilisi kui krüptoturge mõjutavad globaalsed faktorid on endiselt ebaselged ning mitmed analüütikud manitsevad investoreid ettevaatusele lähituleviku suhtes, kuid on positiivselt meelestatud pikema perspektiivi osas.

Head Uudised GoodNews