1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. JÄLGI VEEBIS I Roheidufirmade konkursi PowerUp! Eesti finalistid on selgunud, võistlust saab jälgida veebis
JÄLGI VEEBIS I Roheidufirmade konkursi PowerUp! Eesti finalistid on selgunud, võistlust saab jälgida veebis

JÄLGI VEEBIS I Roheidufirmade konkursi PowerUp! Eesti finalistid on selgunud, võistlust saab jälgida veebis

30. aprillil toimub esmakordselt veebi vahendusel Kesk- ja Ida-Euroopa roheidufirmade konkursi PowerUp! Eesti finaal. Kuuendat korda toimuvale mainekale konkursile laekus sel aastal rahvusvaheliselt rekordilised 425 avaldust, Eestist astub võistlustulle seitse silmapaistvat idufirmat.

Säästva energia valdkonna mainekas konkurss toimub Eestis teadus- ja ärilinnaku Tehnopol eestvedamisel kuuendat korda. Tehnopoli rohevaldkonna juhi Ragmar Saksingu sõnul vajavad ka iduettevõtted praeguses keerulises majandusolukorras tuge ning PowerUp! konkurss on neile hea võimalus ennast nähtavaks teha.

„InnoEnergy on vaieldamatult üks tugevamaid organisatsioone Euroopas, kes on aidanud paljudel alustavatel ettevõtetel lendu tõusta. Hea näide Eestist on Skeleton Technologies, kes InnoEnergy võrgustiku toel muudab oma superkondensaatoritega täna Varssavi linnatranspordi tulevikku. Lisaks rahalisele toetusele hindavadki ettevõtted kõrgelt just siseringi kuulumist, kus loodud kontaktid ja võimalused aitavad äri jätkusuutlikuks muuta,“ lisas Saksing.

Euroopa säästva energia valdkonda toetava mõjufondi EIT InnoEnergy poolt ellu kutsutud PowerUp! konkursile laekus seekord 24 Euroopa riigist rekordilised 425 avaldust, mille seast valituks osutunud idufirmad osalevad aprillist maini veebi vahendusel kohalikes finaalides – neist seitse Eesti finaalis.

Iga riigi võitja pärjatakse aasta idufirma tiitliga ning ta pääseb edasi rahvusvahelisele lõppvõistlusele Krakowisse, mille võidufond on 65 000 eurot. Teiste seas on Amazon Web Services (AWS) parimatele välja pannud 100 0000 euro ulatuses krediiti AWS Activate programmis osalemiseks ning ärilise toetuse saamiseks.

PowerUp! konkurss toimub InnoEnergy samanimelise Challenge programmi raames, milles osalevatele ettevõtetele pakutakse rahalisi investeeringuid, valdkonna tippspetsialistide abi toodete ja teenuste arendamisel, pilootide läbiviimisel ning turundusstrateegiate koostamisel, samuti tuge rahvusvahelistele turgudele laienemisel. InnoEnergy ökosüsteemi kuulumine tagab ligipääsu ulatuslikule ülemaailmsele partnervõrgustikule.

InnoEnergy Kesk-Euroopa tegevjuhi Jakub Mileri sõnul otsustati PowerUp! konkursiga jätkata vaatamata koroonaviiruse levikust tingitud üleeuroopalisele sulgemisele ning viia kohalikud voorud turvaliselt läbi veebi vahendusel. „Tahame jätkuvalt toetada uuenduslikke alustavaid ettevõtmisi, et aidata neil ellu jääda ja areneda ajal, mil majanduslikud väljavaated on üsna sünged. Ehkki paljud turul seni olnud võimalused ja tuluallikad võivad idufirmade jaoks ära kaduda, jätkab Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituut innovaatiliste ettevõtjate toetamist rahaliselt, oskusteabe ja väärtuslike partnerlussuhetega,” kinnitas Miler.

PowerUp! idufirmade konkursi Eesti finaali korraldab teadus- ja ärilinnak Tehnopol ning see toimub 30. aprillil kell 16.00 – kõik huvilised on oodatud võistlust veebi vahendusel jälgima. Rohkem infot ja registreerimine Facebooki lehel Virtual PowerUp! Country Final Estonia.

PowerUp! Eesti finaali partnerid on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) ja Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK). KIK on kohalikule võitjale välja pannud ka auhinna, milleks on ärifestivali sTARTUp Day 2021 pääsmed.

PowerUp! 2020 Eesti finalistide tutvustus

1. Optigon
Vok on jagamiseks mõeldud 4-rattaline elektrijalgratas, mis asendab linnakeskkonnas autot. Vok pakub funktsionaalsust ja mugavusi, mida tänane mikromobiilsus (elektrilised tõukerattad ja jalgrattad) ei kata – nendeks on ilmastikukindlus, kaubaruum ja võimalus transportida kaasreisijat.

Optigon

2. Local Offset
Local Offset pakub ettevõtetele võimalust hüvitada oma kliima jalajälg kohalikus looduses, säilitades metsasid, taastades märgalasid, parandades põllumajandusvõtteid jm. Loome platvormi, mis tokeniseerib loodusressursid nende süsiniku sidumise ja liigirikkuse poolest ning toob läbipaistvuse ja usaldusväärsuse praegusele vabatahtlikule süsiniku sidumise (carbon offset) turule.

Local Offset

3. Superhands
Me ühendame erinevate tootjate seadmed (inverterid, arvestid, andurid), kasutades olemasolevaid andmeliideseid või kolmanda osapoole ühenduvusseadmeid. See võimaldab korjata kokku kõik vajalikud andmed aitamaks klientidel teostada parkide haldust ühest kesksest lahendusest. Usaldusväärsete andmete olemasolu võimaldab analüütikat ja tehisintellekti kasutades tõsta parkide efektiivsust, leida võimalusi kulude vähendamiseks ja ennetada hooldusvajadusi.

Superhands

4. Up Catalyst
Up Catalyst toodab süsiniknanomaterjale innovaatilisel teel ja ringmajanduse põhimõtteid arvestades. Nanomaterjale toodetakse CO2-st ja teatud jääkmaterjalidest nagu näiteks puidutööstuse ülejääkidest ja kõrvalproduktidest.

Up Catalyst

5. Woola
Woola toodab lambavillajääkidest pakkematerjali, et vähendada internetis ostlemisega kaasnevat prügi.

Woola

6. CUPLOOP
Euroopa Liit keelustab 2021. aastaks ühekordsete plastiknõude kasutamise; riigid üle maailma on aina enam üle minemas ühekordsetelt korduvkasutatavatele nõudele. CUPLOOP arendab kogumisroboteid (tark- ja riistvara), mis aitab RFID-kiibistatud korduvkasutatavad nõud liigiti kokku koguda ja virnastada ning tagastada NFC viipemaksega deposiidiraha. Lahendus on testitud 2019. aasta Tallinna Tänavatoidufestivalil.

Cuploop

7. SKYCORP
SKYCORP on vesiniktehnoloogiaga pikendanud droonide lennuaega minutitelt tundidele. Luues täisautonoomse struktuuri on võimalik mitte ainult vähendada kalli mehitatud lennunduse vajalikkust, vaid ka maapealset liiklust ning sellega seonduvat süsiniku jalajälge. Luues tuleviku drooni linnad, on võimalik linna teenused nagu esmatarvete kättesaadavuse kiirus viia ka ümberkaudsetesse asulatesse.

 

Skycorp

InnoEnergy on Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi (EIT) toetusel tegutsev säästva energia uuenduste eestvedaja. EIT InnoEnergy koostööpartneriks Eestis on terviklikku ettevõtete tugiteenust pakkuv teadus- ja ärilinnak Tehnopol. Ühisteks eesmärkideks on toetada Eesti rohevaldkonna innovaatiliste ettevõtete arengut, jätkusuutlikkust ja investorvalmidust. Baltikumi suurima teadus- ja ärilinnaku Tehnopol eesmärk on aidata kaasa maailmatasemel tehnoloogiaettevõtete tekkele ja kasvule Eestis ning toetada nende laienemist välisturgudele, pakkudes lahendusi ärikinnisvarast kuni vajaduspõhiste äriarendusteenusteni. Rohetehnoloogiavaldkonna arendamisse panustab Tehnopol koos Pakri Teadus- ja Tööstuspargiga alates 2010. aastast.

Head Uudised GoodNews