1. Avaleht
  2. Majandus
  3. John C. Maxwell liidritele: kaitse end ebarealistliku mõtlemise eest
John C. Maxwell liidritele: kaitse end ebarealistliku mõtlemise eest

John C. Maxwell liidritele: kaitse end ebarealistliku mõtlemise eest

Juhi võime näha tegelikkust tähendab realistlikku mõtlemist, mis näeb oma tegude tagajärgi ette ja suuremas selguses kui ümbritsevad inimesed. Miks see oluline on? Kui oled juht, siis sinust sõltuvad teised inimesed. Juhi vigade tõttu võivad inimesed kaotada töö, laguneda meeskonnad ja jääda täitmata paljude inimeste unistused.

John C. Maxwelli raamat „Liidrite kuldaväärt tarkus“ aitab saada arukamaks juhiks. Johni ligi neljakümneaastasest juhtimiskogemusest leiab põnevaid õppetunde, rakenduslikke ülesandeid ja inspireerivad mentoriminutid.

Avaldame raamatust nõuanded, kuidas juht ennast ebarealistliku mõtlemise eest kaitsta saab.

Kaitse end ebarealistliku mõtlemise eest! Aga kuidas?

Tunnista oma puudusi

Nii nagu alkoholiprobleemidega inimesele on abi AA koosolekuist, kus ta tunnistab: „Ma olen alkohoolik,“ pean mina tunnistama teistele, „ma olen ebarealistlik inimene.“ Oma nõrkuste tunnistamine on esimene samm paranemise suunas. Sa ei saa tunnistada tõtt, kui sa sellele enne silma ei vaata.

Hoia enda ümber realistlikke inimesi

Vana kõnekäänd „iga lind hoiab oma liigiliste seltsi“ on tõsi. Mulle meeldib olla koos inimestega, kes on nagu mina. See võib olla kasuks vaba aja veetmisel, kuid hea juhtimise juures on see pigem kahjuks. Mul on vaja inimesi, kes mind täiendaksid, kes oleks tugevad seal, kus mina olen nõrk. Efektiivses juhtmeeskonnas on liikmed, kes üksteist täiendavad.

Palu teistelt ausust

Kõik juhid vajavad enda ümber rühma inimesi, kes ei karda öelda, mida nad tegelikult mõtlevad. Juhid ei vaja kampa takkakiitjaid. Ainus viis, kuidas saada ausat tagasisidet, on seda küsida ja siis neid inimesi hästi kohelda, kes seda tagasisidet meile tõesti annavad.

Kutsu värskeid silmi ennast kontrollima

See on lihtsalt hämmastav, mis meil tuttavas keskkonnas kõik märkamata võib jääda. Mida kauem ma näen, seda enam näen, kui väga on mul vaja inimese väljastpoolt mu enda organisatsiooni, kes mulle ja mu organisatsioonile silma peale heidaks. Olen sageli maksnud väliskonsultantidele, et nad tuleksid ja vaataksid ning ütleksid, mida nad näevad.

Hea juhtimine algab tegelikkuse tunnistamisest. See on nagu leida kaardilt, kus sa hetkel konkreetselt asud, enne kui üritad hakata kuhugi edasi liikuma. Nagu märgib Jim Collins raamatus Good to Grate, vaatavad head juhid, kes juhivad suuri ettevõtteid, tõele näkku ja teevad vastavad muudatused. „Sul on täiesti võimatu teha häid otsuseid, tunnistamata endale enne karmi tõde.“ Ära kunagi unusta, et viis, kuidas sa käsitled reaalsust, määrab, kuhu ja kuidas sa juhid. Ja see, kuhu ja kuidas sa juhid, määrab ära, mis saab su järgijaist. Teisisõnu, sinust sõltub väga palju.

Eesti finantsharidusettevõte Starfish Academy ja The John Maxwell Co USA-st korraldavad 29. jaanuaril juba 6. korda iga-aastast liidrite tippsündmust ja uue ajastu konverentsi LIVE2LEAD: Estonia. See on üritus liidritele ja meeskondadele ning toetab liidri- ja enesejuhtimise oskusi ja ettevõtlikkust, laiendab silmaringi, inspireerib ja harib ning annab positiivse energiasüsti uude aastasse. John C. Maxwell on USA-s tuntud juhtimisekspert, dünaamiline kõneleja ja autor, kes on müünud üle 18 miljoni raamatu.

Head Uudised GoodNews