1. Avaleht
  2. Äri
  3. KÄSI TURISMI PULSIL I EAS pani kokku interaktiivse turismistatistika töölaua
KÄSI TURISMI PULSIL I EAS pani kokku interaktiivse turismistatistika töölaua

KÄSI TURISMI PULSIL I EAS pani kokku interaktiivse turismistatistika töölaua

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) on kokku pannud interaktiivse turismistatistika töölaua, kust huviline saab kõige värskemaid andmeid majandusharu käekäigu kohta. See ühendab Eestis eri asutuste toodetavad andmed, võimaldab andmeid huvi järgi sorteerida ja hoida kätt turismi pulsil tervikuna.

Turismi kui majandusharu kohta toodetakse Eestis mitmesugust infot. Statistikaamet avaldab iga kuu majutusstatistikat välis- ja siseturistide ööbimiste kohta. Eesti Pank kogub mobiilpositsioneerimise andmeid Eestisse saabunud väliskülastajate kohta, mis kajastab ka ühepäevakülastajaid, ning on aluseks teenuste ekspordi ja impordi arvutamisele. Maksu- ja tolliametis on andmestik tööhõive, müügitulu ja maksude kohta.

„Lühidalt öeldes on EAS selle kõik ühele kaardile toonud. Üksikutest andmetest on võimalik näha ainult osa tõde, tervikpildi saab siiski kogu seda teadmist ühendades ning seda nüüd sektorile ja igale majandushuvilisele pakumegi,“ ütles EAS-i turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepik. „Omamata terviklikku arusaama hetkeolukorrast, ei saa teha ka häid plaane. Seetõttu näeme interaktiivset turismistatistikat vajaliku tööriistana arengu kavandamiseks nii riiklikult, regionaalsetele organisatsioonidele kui ka erialaliitudele.“

Lisaks eri institutsioonide andmete ühendamisele võimaldab töölaud igal kasutajal saada endale vajalikku vaadet, valides andmed ennast huvitava maakonna, aasta, kuu või välisturu kohta. Töölaud joonistab kiiresti ka graafiku, kuidas on mingi näitaja dünaamika eri kuude ja aastate lõikes muutunud.

Interaktiivne turismistatistika hõlmab andmeid majutatud turistide ja ööbimiste arvu kohta, nende jagunemise kohta Eestis, turismiettevõtete tööhõive ja majandusnäitajate kohta ning turismiteenuste maksebilanssi. Tööhõive ja tööjõukulu on toodud võrdluses teiste tegevusaladega. Kogu töölaud uueneb kohe, kui selguvad värskemad andmed. Praegu on töölaud ainult eesti keeles, lähitulevikus aga ka inglise keeles.

Head Uudised GoodNews